18 C
București
sâmbătă, 12 iunie 2021

Un medic de familie nu mai tratează pacienţii care nu acceptă imunizare anti covid

Dr. Cătălin Petrencic, medic de familie la 70 km de Bucureşti, spune că renunţă la pacienţii care nu se vor vaccina anti covid. Are şi un argument în favoarea lui, şi anume: „asigurații au obligația să respecte cu strictețe tratamentul și indicațiile medicului”.

Conform declaraţiei date la Digi 24, are încredere deplină în vaccinurile apărute.

„Cei mai mulți vor să se vaccineze, dar am și pacienți care refuză vaccinarea. Pentru că se apropie etapa a doua de vaccinare și pentru că am mulți pacienți cronici peste 65 de ani, am început pe cei care s-au prezentat la cabinet să-i întreb cum vor proceda, dacă se vor vaccina sau nu. Vineri am avut 19 persoane, 10 au spus da, 2 nu și 7 că se mai gândesc.

Astăzi am avut o discuție mai aprinsă cu o pacientă cronică, cu mai multe boli, care mi-a spus clar că ea nu se vaccinează. De aici mi-a venit această idee, mi se pare anormal ca un pacient înscris la mine cu asemenea comorbitități să aibă asemenea reacție. Până acum venea, lua rețeta, o consultam, urmă indicațiile și acum spune nu la o întrebare, știind că eu m-am vaccinat în urmă cu o săptămână”, a explicat doctorul.

Vaccinare fără problemă
Dr. Cătălin Petrencic s-a vaccinat când i-a venit rândul şi vrea să fie un exemplu pentru pacienţii săi.

„Eu sunt medic la țară, cabinetul este la țară, la 30 de kilometri de Oltenița, 40 de Călărași, 70 de kilometri de București. Am postat pe pagina mea de Facebook informația că m-am vaccinat, fotografie din timpul vaccinării și eu și asistentul, am făcut dovada că am încredere deplină în acest vaccin.

Un argument mai puternic nu știu dacă pot aduce în fața unui pacient în a garanta vaccinarea. Oamenii trebuie să realizeze că nu ne jucăm, că situația este una dură și nu există altă soluție la momentul actual pentru a încerca să revenim la viața de dinainte.

Pentru că situația este foarte dură, oamenii trebuie să realizeze că nu ne jucăm. De un an de zile, ne-am schimbat viața, felul de a fi, relațiile comportamentul și văd că nu se conștientizează acest lucru. Poate începe să li se pară normal să umble cu mască sau consideră boală mai puțin gravă. La momentul actual nu există altă soluție, nu există medicament”, a completat dr. Cătălin Petrencic.

Corect sau nu să renunţe la pacienţii care refuză imunizarea?
Potrivit art 231, alin e), din Legea 95/2006, referitoare la obligaţia asiguraţilor în sistemul de sănătate, asigurații au obligaţia „să respecte cu strictețe tratamentul și indicațiile medicului”. Medicul a spus public că nu va mai accepta să-i trateze pe pacinetii care nu vor să se vaccineze, având de partea lui articolul de lege.

„Este de neacceptat să continui colaborarea cu pacienții care nu cred în recomandările pe care le fac. Persoanele care refuză vaccinarea, dreptul lor, fac dovadă că nu au încredere în mine, în ceea ce spun, în ceea ce le recomand să facă. În cei 33 de ani de practică am vaccinat mii de persoane, am făcut zeci de mii de inoculări și nu am avut reacții adverse decât foarte puține și minore. Cred în vaccinuri, chiar și în cele nou apărute sau schimbate în acești ani.

Vaccinarea a reprezentat pentru mine partea cea mai importantă a activității de prevenție. În toți acești ani am avut o singură persoană care a refuzat vaccinarea celui de-al doilea copil și i-am cerut să-i ia fișa și să se mute la alt medic. Ceea ce a și făcut”, a fost mesajul adresat pacienților de doctorul Cătălin Petrencic.

Stiri recente

Articole platite

Articole recomandate