Un reprezentant cunoscut al BNR ridica Iasul in slavi! A contribuit in mod decisiv la cresterea economica a Romaniei! Cifrele arata ca suntem cei mai tari din Europa! FOTO

• Bazandu-se doar pe datele statistice pe care le au la dispozitie, specialistii in economie sustin ca in Romania se traieste din ce in ce mai bine •Ultimele statistici arata ca Romania a inregistrat a doua cea mai mare crestere economica din UE in primul trimestru din acest an • Daniel Daianu, specialist in economie, a declarat intr-o conferinta care a avut loc la Iasi ca: „Iasul s-a dezvoltat, mai ales pe zona de IT”  

Romania a inregistrat o crestere economica mult mai mare decat multe dintre tarile Uniunii Europene. Aceasta tema a fost abordata ieri de catre Daniel Daianu, membru al Consiliului de Administratie al BNR si membru al Academiei Române, fost ministru al Finantelor, profesor si politician, in cadrul unei conferinte organizate la Camera de Comert si Industrie Iasi.

Statisticile oficiale prezentate ieri in cadrul acestui eveniment economic organizat la Iasi arata ca Romania se afla in topul tarilor cu cea mai mare crestere economica din U.E.

Au crescut salariile romanilor, in anumite sectoare

Daniel Daianu sustine ca romanii duc un trai mai bun pentru ca patronii romani si-au dat seama ca dupa emigrarea multor concetateni in strainatate, care au plecat sa munceasca acolo, acestia riscau sa inchida afacerile din cauza lipsei personalului. De aceea, le-au marit salariile si le-au oferit mai multe beneficii, pentru a fi siguri ca nu raman fara angajati.

„In ceea ce priveste mersul economiei romanesti, este drept ca avem o crestere economica inalta, asa cum se inregistreaza de fapt in momentul de fata in Europa Centrala si de Rasarit. Insa ratele de crestere economica in sine nu spun foarte mult. Ele, daca nu sunt insotite de echilibre externe, de soliditate a balantelor externe, apar probleme. Preturile au crescut intrucat avem o dinamica economica. Inseamna cerere mai mare decat oferta interna, ceea ce se vede in dezechilibrul extern si in pret. Preturile au crescut si inflatia a crescut in Europa Centrala si de Rasarit, deci nu este numai un fenomen romanesc, sa ne intelegem. Inflatia este inalta, aproape de 4 la suta si in Ungaria, Cehia si in Polonia. Factor explicativ este penuria de forta de munca. Milioane de cetateni au plecat din Romania. Vedem toti ca nu se gaseste forta de munca si aceasta motiveaza cresterile de salarii, altfel nu ai cum sa mai tii oamenii. In sectorul bugetar, este vorba de personalul medical, trebuia sa li se creasca salariile pentru a nu pleca medicii in strainatate. Spunand acestea, trebuie sa intelegem un lucru, si anume, chiar daca se justifica cresterile salariale pornind de la penuria de forta de munca si de la lipsa capitalul uman in tara, nu trebuie sa exagerezi, tu ca stat. Exista si nemultumiti, intr-adevar, dar asa e in orice stat”, a spus Daniel Daianu.

Mediul rural din Iasi este sarac

Faptul ca Iasul este un pol in domeniul IT si a devenit un mic Silicon Valey o stie toata lumea. Faptul ca satele din judetul Iasi sau din regiunea Moldovei au ramas pustii din cauza plecarii tinerilor la munca in strainatate a tinut pe loc dezvoltarea acestei regiuni.

 » Sursa: bzi.ro