14.8 C
București
duminică, 13 iunie 2021

Un super taifun format în oceanul Indian se îndreaptă spre uscat și amenință țări deja lovite de COVID-19

Un ciclon puternic format în Golful Bengal se îndreaptă spre granița dintre India și Bangladesh, având o forță capabilă să cauzeze distrugeri majore în statele asiatice care încă se luptă cu pandemia de coronavirus, informează CNN.

Ciclonul Amphan a crescut în intensitate, atingând o putere echivalentă cu cea a unui uragan categoria 4 în Atlantic sau un super-taifun în Pacificul de Vest, iar viteza rafalelor de vânt a crescut la 240 km/oră. Meteorologii estimează că puterea furtunii se va reduce înainte să atingă uscatul, miercuri seară, în apropierea deltei fluviului Gange.

Chiar și dacă lovește cu o intensitate mai scăzută, Amphan ar putea produce daune masive. Super taifunul ar urma să ajungă pe uscat în zone sărace și dens populate, cu o infrastructură precară. Dacă ajunge în delta fluviului Gance, există posibilitatea să provoace maree de până la 9 metri înălțime.

Dezastrele naturale se petrec destul de des în această regiunea, însă ar fi prima dată când o furtună atât de puternică lovește India și Banghaldesh în timpul unei crize de sănătate.

India evacuează mii de persoane ameninţate de sosirea unui ciclon în plină pandemie de Covid-19
India a început operaţiunea de evacuare a mii de persoane şi a sistat operaţiunile portuare înaintea sosirii unui ciclon aşteptat să ajungă pe coasta de est săptămâna aceasta, au precizat luni autorităţile. Situaţia pune presiune suplimentară pe serviciile de urgenţă care se luptă cu pandemia de COVID-19, scrie Agerpres.

Se aşteaptă ca ciclonul să lovească uscatul miercuri, într-o perioadă când India este în proces de relaxare a restricţiilor impuse în aprilie pentru limitarea transmiterii coronavirusului, care a infectat peste 96.169 de persoane şi a provocat moartea a 3.029.

Statele Odisha şi West Bengal au trimis pe teren echipe de management al dezastrelor pentru a strămuta familiile care locuiesc în case din chirpici şi a le pune la adăpost de puternicul ciclon Amphan, care va spori în intensitate în următoarele 12 ore.

„Ciclonul extrem de puternic ‘Amphan’… riscă să devină mai puternic şi să se intensifice într-un super-ciclon în următoarele 12 ore”, au precizat oficialii din domeniul meteorologic într-o declaraţie, prognozând precipitaţii intense în regiunile estice şi sudice.

„Trebuie să evacuăm populaţia din regiunile aflate la joasă altitudine şi să-i protejăm în acelaşi timp de coronavirus”, a precizat un înalt funcţionar din Ministerul de Interne indian care nu a dorit să-şi dezvăluie identitatea. ”Nu este o sarcină uşoară”, a adăugat acesta.

Autorităţile portului Paradip, din statul Orissa, au ordonat ambarcaţiunilor să revină de pe mare întrucât ciclonul format deasupra Golfului Bengal s-ar putea intensifica într-un super-ciclon. „Operaţiunile au fost sistate”, a spus Rinkesh Roy, administratorul Paradip Port Trust. ”Evacuăm portul”.

Luni dimineață, Bangladesh avea peste 22.000 de cazuri de COVID-19 confirmate și 328 de morți. India are aproape 100.000 de bolnavi și bilanțul morților se ridică la peste 3.000 de oameni, conform .digi24.ro

Statul indian Odisha, aflat pe coastă, a pus 12 districte sub stare de alertă, în timp ce Bengalul de Vest, aflat la granița cu Banghaldesh, a sunat alarma de ciclon în districtele de pe coastă, inclusiv in Kolkata – unul dintre cele mai mare orașe din India, cu peste 4,4 milioane de locuitori.

Directorul forțelor indiene de intervenție în cazul dezastrelor naturale, SN Pradhan, a anunțat că a trimis 10 echipe în Odisha și 7 în Bengalul de Vest pentru a începe evacuarea, în timp ce alte 20 de echipe rămân pregătite să intervină.

Super taifunul Amphan ar putea aduce ploi puternice și în cea mai mare tabără de refugiați din lume, unde se află aproape 1 milion de Rohingya, fugiți din Myanmar. O furtună de asemenea magnitudine ar putea fi devastatoare pentru tabără, mai ales după ce au fost confirmate primele cazuri de COVID-19 printre refugiați săptămâna trecută.

Stiri recente

Articole platite

Articole recomandate