Ungaria sfidează din nou UE. Ministrul de Externe s-a dus la Moscova pentru a mai mult gaz

Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei, a mers joi, 21 iulie, la Moscova, unde s-a întâlnit cu o serie de înalţi oficiali ruşi, potrivit MTI.

Szijjarto a avut programate întâlniri cu vicepremierul pentru Energie, Aleksandr Novak, cu vicepremierul Industriei şi al Comerţului, Denis Manturov, precum şi cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

Potrivit MAE ungar, Szijjarto a fost însărcinat de către guvern să discute despre achiziţionarea suplimentară a circa 700 milioane metri cubi de gaze din Rusia, pe lângă volumele specificate în contractele pe termen lung privind cumpărarea de gaze naturale ruseşti.

Vizita ministrului ungar de Externe la Moscova a avut loc la o zi după ce UE a cerut statelor membre să-şi reducă consumul de gaze cu 15% până în martie, ca măsura de urgenţă, în condiţiile în care preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat că livrările ruseşti trimise în Europa prin Nord Stream 1 ar putea fi reduse în continuare sau chiar întrerupte.

Livrările de gaze ruseşti prin gazoductul Nord Stream 1 între Rusia şi Germania au fost reluate joi, după o întrerupere de zece zile, a anunţat operatorul acestei infrastructuri, calmând îngrijorările cu privire la o eventuală prelungire a perioadei de mentenanţă, transmite Reuters.

Guvernele europene se temeau că Rusia, vizată de sancţiuni occidentale din cauza ofensivei sale în Ucraina, îşi va prelungi în mod voit perioada de mentenanţă anuală a Nord Stream 1 pentru a perturba planurile de stocare în curs înainte de venirea iernii.