Ungaria nu va susţine sancţiunile împotriva petrolului şi gazelor ruseşti

Ungaria nu intenţionează să susţină sancţiuni împotriva livrărilor de petrol şi gaze din Rusia, a declarat ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului, Peter Szijjarto, într-o conferinţă de presă după discuţiile cu omologul său turc Mevlut Cavusoglu, care au avut loc marţi la Ankara.

„Nu vom susţine sancţiuni împotriva petrolului şi gazelor ruseşti. Gazul rusesc este furnizat Ungariei fără întrerupere”, a declarat oficialul maghiar, citat de postul de televiziune TRT.

Szijjarto a declarat, la începutul acestei luni, că Ungaria se opune unui embargo asupra livrărilor de energie din Rusia.

Cel de-al cincilea pachet de sancţiuni al Uniunii Europene, în vigoare din 8 aprilie, a extins interdicţia pentru afacerile europene privind livrările de tehnologii de rafinare a petrolului şi de producţie de gaze naturale lichefiate (GNL) către Rusia, potrivit Rezoluţiei Consiliului UE privind noul pachet de sancţiuni şi anexelor la decizie.

UE nu autorizează companiile sale să furnizeze Rusiei echipamente de răcire şi lichefiere a gazelor, echipamente pentru fracţionarea hidrocarburilor în procesul de producţie de GNL şi de rafinare a petrolului şi gama largă de echipamente chimice pentru diferite faze de rafinare a petrolului, potrivit anexei la rezoluţie.

UE a introdus pentru prima dată în iulie 2014 restricţii pentru livrările de echipamente şi tehnologii pentru producţia de petrol şi gaze către Rusia, iar de atunci a extins formulările şi lista de echipamente interzise la livrări.