Eurointelligence. Ungaria va câștiga 600 de milioane de dolari din taxarea petrolului rusesc

Ungaria ar urma să facă un profit de 600 de milioane de dolari din taxele impuse petrolului rusesc în detrimentul tuturor celorlalți din UE, potrivit raportului unei agenții de cercetare, scrie The Guardian.

Guvernul lui Viktor Orban, care poate în continuare să importe petrol rusesc cu toate că UE a impus un embargo petrolier împotriva Rusiei, a introdus recent o taxă excepțională de 25% asupra diferenței dintre prețul la țițeiului rusesc și prețurile internaționale.

Eurointelligence estimează că această taxă ar putea să îmbogățească Budapesta cu aproape 600 de milioane de euro pe an în ”profituri ascunse”, menționând că suma este una destul de importantă pentru ”o economie de această mărime”.

Ungaria este una dintre cele trei state UE, alături de Cehia și Slovacia, care au primit derogări de la embargoul petrolului rusesc.

După luni de zile de negocieri în legătură cu noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, liderii UE au decis ca până la finalul anului să interzică 90% din importurile rusești și au promis că vor ajunge la o înțelegere ”cât de curând” pentru a completa embargoul fără să specifice o dată anume.

În analiza Eurointelligence se arată că prim-ministrul ungar are puține motive să se alăture embargoului importurilor de petrol din Rusia.

”Pentru Orban, păstrarea importurilor prin conductă și interzicerea tuturor celorlalte lucruri reprezintă ce-i mai bun din ambele lumi”, potrivit agenției.

”Guvernul său beneficiază și de pe urma prețurilor ridicate la petrol și din continuarea livrărilor de țiței rusesc în timp ce își bagă în buzunar o parte din venituri, în detrimentul tuturor celorlalți din UE. Ce motiv ar avea să renunțe la asta?”, scrie Eurointelligence.

Ungaria a introdus luna aceasta noile taxe care afectează companiile energetice și cele aeriene, după ce bugetul țării a ajuns în zona roșie din cauza cheltuielilor mari pe care guvernul le-a avut în perioada dinaintea alegerilor.

Guverul a raportat un deficit de buget de 7,2 miliarde de dolari pentru perioada ianuarie-aprilie, potrivit Reuters, după ce premierul Ungariei a redus taxele și a mărit pensiile înainte de alegerile pe care Orban le-a câștigat pentru a patra oară consecutiv.