Ungaria, răspuns pentru șefa Comisiei Europene: ‘Nimeni nu poate face poporul maghiar să plătească prețul războiului’

”Aș dori să asigur pe toată lumea că aprovizionarea cu energie a Ungariei este sigură și va continua să fie așa și în viitor, a scris ministrul de Externe al Ungariei, pe pagina sa de socializare, relatează presa maghiară.

Péter Szijjártó, ministrul de Externe al Ungariei, a reacționat la declarația Ursulei von der Leyen, președintele Comisiei Europene, care a afirmat că Ungaria va încălca sancțiunile UE prin respectarea promisiunii făcute Rusiei de a plăti gazul primit în ruble.

”Am analizat decretul lui Putin, iar cazul juridic este foarte clar. Ceea ce propune Putin – să transforme euro în ruble și apoi să plătească factura la gaz – ar fi o încălcare a sancțiunilor.

Dacă Ungaria face acest lucru, și plătesc în ruble, încalcă sancțiunile, ei ocolesc restricțiile pe care le aplicăm Rusiei”, a spus președintele Comisiei Europene.

În replică, Szijjártó susține că este posibil să se plătească pentru gazul rusesc în ruble în baza contractului încheiat între filiala MVM CEEnergy și filiala Gazprom Gazpromexport, precum și în baza „negocierilor tehnice din ultimele zile”, fără a încălca sancțiunile de la Bruxelles.

„Înțelegem că alții au alte interese, dar este în interesul nostru să garantăm securitatea aprovizionării cu energie a țării noastre.

Și vom face acest lucru, pentru că nimeni nu poate face poporul maghiar să plătească prețul războiului. Aș dori să asigur pe toată lumea: aprovizionarea cu energie a Ungariei este sigură și va continua să fie așa și în viitor”, a spus el.

În paralel, Zoltán Kovács, secretar de stat pentru comunicații guvernamentale, a declarat pentru CNN că plata în ruble este doar o problemă tehnică, iar acest lucru este posibil în virtutea contractelor semnate de cele două părți.