Ungaria. Guvernul Orban a declarat Starea de Urgență invocând ”situația de război” din Ucraina, care produce efecte economice dezastruoase

Primul ministru Viktor Orbán a declarat Stare de Urgență în Ungaria, imediat ce membrii guvernului au depus jurământul, invocând ”situația de război” din Ucraina care produce efecte economice dezastruoase.

Guvernul maghiar are nevoie de cadru legal pentru a putea acționa cu facilitatea în actualul context de război, și-a justificat Orbán demersul, conform publicației maghiare hvg.hu.

”Pentru a proteja interesele de securitate naţională ale Ungariei, pentru a fi sigur că rămâne în afara războiului şi pentru a proteja familiile maghiarilor, guvernul are nevoie de spaţiu de manevră şi de pregătire pentru acţiune imediată”, a spus Viktor Orbán, potrivit purtătorului său de cuvânt, Zoltan Kovacs.

”Războiul a fost o amenințare constantă pentru țară, iar sancțiunile de la Bruxelles au dus la o imensă tulburare economică și creșteri drastice ale prețurilor”, a comentat Viktor Orbán, subliniind că lumea se află în pragul unei crize economice.

La fel ca acel cadru legal, adoptat împotriva epidemiei, actuala Stare de Urgență va permite guvernului maghiar ”să răspundă imediat și să protejeze țara și cetățenii prin toate mijloacele posibile”, a spus premierul.

Orbán a promis că va anunța miercuri primele măsuri în cadrul Stării de Urgență.

De asemenea, și președinta Ungariei, Novák Katalin, a scris pe contul de Facebook, că a semnat amendamentul la Legea fundamentală votat de Parlament, care va permite luarea rapidă a deciziilor guvernamentale în timp ce în țara vecină se desfășoară un război.

”Amendamentul extinde posibilitatea aplicării situațiilor de urgență în caz de conflict armat, situație de război sau dezastru umanitar într-o țară vecină. Răspunsurile Ungariei la pandemie au confirmat, de asemenea, că, în cazul unei crize neașteptate, sunt necesare decizii și acțiuni rapide și decisive.

Poporul maghiar dorește să trăiască în siguranță, iar acest lucru trebuie să îl asigure liderii țării. Guvernului i se oferă posibilitatea – doar în contextul Stării de Urgență – de a lua decizii importante atunci când intervine o situație de urgență.

Parlamentul va funcționa în mod constant chiar și în perioade de criză, iar Guvernul va avea responsabilitatea calificată de a acționa în conformitate prevederile legale în cazul stării de urgență. Ungaria își dorește pace, de aceea eu personal lucrez pentru ca efectele războiului să afecteze cât mai puțin posibil viața de zi cu zi a familiilor maghiare!”, a anunțat Novák Katalin.