Uniunea Europeana aplica noi sanctiuni Rusiei. Mai multi cetateni rusi, pe lista neagra

UE a decis sa sanctioneze opt cetateni rusi, aflati pe lista neagra pentru responsabilitatea lor in incidentele din Marea Azov in noiembrie trecut, au indicat mai multe surse europene pentru AFP. Sunt „sanctiuni punctuale si individuale”, au precizat sursele respective. Opt persoane vor avea interdictie de calatorie in UE, iar eventualele lor active in Uniunea Europeana vor fi inghetate.  Masura va fi prezentata luni pentru aprobare ministrilor de externe din tarile membre UE in cursul unei reuniuni la Bruxelles.  Procedurile juridice vor fi apoi lansate si numele persoanelor sanctionate vor fi tinute secrete pana la publicarea deciziei in jurnalul oficial al UE, potrivit acelorasi surse. 

Valery Kuzmin, ambasadorul Rusiei la Bucuresti, despre scutul de la Deveselu: „Pentru moment, nimic nu se va schimba”

„Exista o unanimitate pentru a decide sa se faca ceva pentru a-i sanctiona pe responsabilii deciziei de a se deschide focul asupra celor trei nave ale marinei ucrainene si de a le captura echipajele”, a explicat una din surse.  164 de rusi si ucraineni, intre care mai multe personalitati presedintelui rus Vladimir Putin si noului „presedinte” al „republicii” autoproclamate Lugansk, Leonid Pasecinik, si 44 de entitati au fost inscrise pe lista neagra a UE dupa anexarea peninsulei Crimeea de catre Rusia.  Dar statele membre ale UE raman divizate cu privire la oportunitatea de a inaspri masurile vizand schimburile cu Rusia, a precizat aceasta sursa. 

Europenii isi interzic in special sa loveasca in sectorul energetic din cauza marii lor dependente de gazele rusesti.  UE a cumparat 169 miliarde de metri cubi de gaze din Rusia in 2018, fata de 155 miliarde de metri cubi in 2017, potrivit datelor europene.  Orice noua sanctiune necesita unanimitate in cadrul UE, ceea ce limiteaza interventiile sale politice si economice.  „Mai multe state s-au opus astfel noilor sanctiuni impotriva regimului lui Nicolas Maduro in Venezuela”, unul din subiectele de pe ordinea de zi a

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !