Urticaria solara poate aparea in primele zece minute de expunere. Ce alte probleme medicale se pot ivi dupa plaja

Expunerea la soare la ore riscante si fara fotoprotectie ne poate strica vacanta inca de la debut. Arsurile solare sunt insotite, pe langa inrosirea pielii, de usturime, frisoane si dureri de cap. Ce masuri se impun.

Suntem la mare, la plaja si am vrea dintr-o data sa luam tot soarele cu noi. Mai ales ca nu avem decat cateva zile de vacanta si tinem mortis sa avem un bronz de invidiat atunci cand revenim la birou. Toate bune, doar ca riscul de arsuri solare e mare daca optam sa ne expunem non stop chiar din prima zi, nu uita sa ne reaminteasca medicii dermatologi. Termenul medical pentru arsura solara este eritem actinic, adica inrosirea tegumentului expus, insotita de usturime, frisoare si dureri de cap. UVB sunt acele raze responsabile de aparitia bronzului, dar si de arsurile cutanate, in timp ce UVA sunt cele care patrund adanc in piele si ajung sa modifice, in timp, structura ADN-ului. Intensitatea radiatiilor depinde de sezon, ora din zi sau altitudine si nu are importanta daca stam la umbra sau nu. „Razele se reflecta de nisip, in apa, in luciul ghetii sau cenusiul trotuarului si ne invaluie fara sa ne dam seama. Zilnic, suntem expusi la 50% raze infrarosii, 40% lumina vizibila si 5-10% ultraviolete, mai multe UVA decat UVB“, explica medicul primar dermatolog Mihaela Leventer, potrivit adevarul.ro.

Cea mai grava problema care se poate ivi dupa expunerea la soare este acumularea in timp a efectelor ultravioletelor care duce la cancerul cutanat. „Alunitele vechi isi pot modifica aspectul, cresc in suprafata si volum, isi schimba culoarea si marginile devin neregulate, ca o pata de ulei. Pot sa apara leziuni noi, negricioase. Riscul de melanom exista, si uneori singura salvare este controlul repetat al sanatatii pielii in scop preventiv. Exista si alte tipuri de cancere cutanate, epitelioamele sau carcinoamele spinocelulare sau bazocelulare, aparute ca urmare a expunerii indelungate la soare“, mai spune medicul dermatolog.

Pruritul estival, adica acea senzatie de mancarime a pielii este o consecinta mai putin grava a expunere la soare si, in mod normal, ar trebui sa treaca dupa cateva zile de stat la umbra. Mancarimea se poate trata cu o mixtura mentolata. Mai pot aparea dupa plaja atat eruptia benigna de vara – mai frecventa la femeile intre 20 si 30 de ani – si care se caracterizeaza prin aparitia de basici in acele zone ale corpului care nu sunt de regula expuse la lumina solara, precum si eruptia polimorfa la lumina care se manifesta prin aparitia unor pete rosii sau violacee, simetrice la nivelul fetei, asemanatoare lupusului eritematos. Urticaria solara poate aparea si ea in primele 10 minute dupa expunerea la soare si este caracterizata prin pete mari roz sau rosii, insotite de mancarimi puternic

 » Sursa: sanatate.bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !