marți, 20 octombrie 2020

Nu ai voie sa consumi usturoi in aceste cazuri!

Știrile zilei

Medicul Virgil Musta: Trei saptamani, daca s-ar bloca, ar fi o masura buna, dar ne putem permite

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infectioase ”Victor Babes” din Timisoara, spune ca pentru a scadea numarul...

HOROSCOP 19-25 OCTOMBRIE 2020 cu Adrian Bunea. Tranzitul Soarelui generează energie negativă până la mijlocul lunii noiembrie

HOROSCOP 19-25 OCTOMBRIE 2020. Soarele tranzitează un sector neprietenos şi va genera energie negativă până la mijlocul lunii noiembrie....

Bilant coronavirus Romania, 20 octombrie 2020. Anuntul oficial al autoritatilor.

Bilant coronavirus Romania. Potrivit informatiilor transmise de autoritati, in ultimele 24 de ore, numarul cazurilor noi de coronavirus a...

Usturoiul era folosit incă din vremea Egiptului antic atât pentru gătit, cât şi pentru tratarea problemelor de inimă, a presiunii ridicate sângelui, a coloesterolui mărit, a răcelii, gripei şi a multor altor infecţii.

S-au facut numeroase studii ştiinţifice asupra usturoilui, intrucat conţine una dintre cele mai versatile substanţe naturale folosite pentru a ne menţine sănătoşi: alicina, care are proprietăţi antibiotice ce se activează atunci când usturoiul este tăiat sau sfărâmat şi este responsabilă de mirosul înţepător şi gust. Imediat ce este absorbită în intestin, ea este eliminată prin intermediul plămânilor şi pielii, de aceea cei care îl consumă se confruntă cu o respiraţie urat mirositoare.

Usturoiul proaspăt are multe beneficii. El poate ajuta în lupta contra bacteriilor, fungilor şi infecţiilor cu viermi şi poate ucide bacterii precum E. coli sau Salmonella, contribuie la eliminarea toxinelor din ficat, trateaza herpesul şi ciupercile de la nivelul picioarelor, dar şi negii. De asemenea, are un puternic efect antiinflamator, ajutând organismul să lupte contra alergiilor. Sucul de usturoi calmează mâncărimile şi erupţiile apărute în urma ciupiturilor de insecte. Consumat zi de zi, întăreşte sistemul imunitar reducând numărul şi frecvenţa răcelilor, ajută la tratarea iritaţiei gâtului şi scade riscul de a dezvolta orice forma de cancer.

Lista beneficiilor continua! Tot usturoiul creşte nivelul de insulină şi reglează nivelul zahărului în sânge (fiind recomandat diabeticilor), ajuta in prevenirea si stoparea caderii parului (se maseaza scalpul delicat cu un catel sau in combinatie cu ulei de masline), ajuta la vindecarea cosurilor, elimand bacteriile. In plus, conţine vitaminele C şi B6, dar şi seleniu şi fier.

Si ca sa vorbim si despre efectele negative ale usturoiului, reamintim respirația urât mirositoare, senzația de arsură la nivelul cavității bucale și a stomacului, arsurile stomacale, gazele (flatulența), senzația de vomă, vărsăturile, mirosul corporal urât, durerile de cap, diareea și arsurile la nivelul pielii.

Oricate beneficii reale are, exista totusi si anumite categorii de persoane pentru care consumul de usturoi este contraindicat, precum femeile însărcinate și cele care alăptează, persoanele diagnosticate cu tulburări hemoragice, afecțiuni digestive, stomacale, cei care urmează tratament pentru HIV/SIDA și cei care urmează să fie supuși unei intervenții chirurgicale în următoarele 10-14 zile. Pe lângă acestea, usturoiul interacționează cu o serie de medicamente, și anume:

Isoniazid – gradul de interacțiune fiind unul mare! Combinația este contraindicată, pentru că usturoiul are capacitatea de a reduce gradul de absorbție a isoniazidul la nivelul organismului, fapt care poate reduce eficiența acestui medicament.

Medicamente pentru tratamentul HIV/SIDA ( inhibitori non-nucleozidici ai reverstranscriptazei – NNRTI) sunt metabolizate la nivelul organismului pentru a fi eliminate, dar usturoiul crește capacitatea organismului de a elimina aceste medicamente, fapt care duce la scăderea eficienței acestora, astfel că administrarea celor două în mod concomitent este contraindicată.

Tot contraindicate sunt și medicamentele care conțin nevirapin, delavirdin și efavirenz.

Saquinavir – Gradul de interacțiune – major. Ca și în cazul isoniazidului, organismul metabolizeaza saquinavirul pentru a-l elimina, dar usturoiul scade timpul de desfășurare a acestui proces, astfel încât administrarea usturoiului simultan cu administrarea saquinavirului poate duce la creștere efectelor și efectelor secundare ale acestui medicament.

Medicamente metabolizate de ficat (medicamente metabolizate de citocromul P450 2E1 (substrat CYP2E1) – Gradul de interacțiune – major.

Usturoiul reduce timpul în care aceste medicamente sunt procesate de ficat, putând, totodată, să intensifice efectele și efectele secundare ale anumitor medicamente.

Medicamente metabolizate de ficat (medicamente metabolizate de citocromul P450 3A4 (substrat CYP3A4) – Gradul de interacțiune – major.

La fel ca și în cazul citocromul P450 2E1, usturoiul reduce timpul de procesare a ficatului și intensifică efectele secundare a substanțelor.

Din aceaași categorie de medicamente fac parte și cele blocante ale canalelor de calciu (diltiazem, nicardipina, verapamil), medicamente administrate pentru tratarea cancerului (etoposid, paclitaxel, vinblastin, vincristin, vindesin), medicamente pentru infectiile fungice (ketoconazol, itraconazol), glucocorticoizi, alfentanil, cisaprid, fentanil, lidocaina, losartan, midazolam, etc.

Warfarina – Grad de interacțiune – major. Deoarece warfarina încetinește procesul de coagulare a sângelui, administrarea unei cure cu usturoi sau consumul de usturoi crește riscul de formare a vânătăilor, hemoragiilor și cheagurilor de sânge.

Medicamente care încetinesc procesul de coagulare a sângelui (medicamente anticoagulante sau medicamente-antitrombocite) – Gradul de interacțiune – moderat.

Usturoiul are capacitatea de a încetini procesul de coagulare a sângelui, și astfel, administrarea simultană a unui tratament pe bază de usturoi și a unuia cu medicamente anticoagulante, poate duce la apariția vânătăilor și a hemoragiilor.

Trebuie să fiți atenți la medicamente care conțin aspirină, clopidogrel, diclofenac, ibuprofen, naproxen, dalteparin, enoxaparin, heparină, warfarină, etc.

Ciclosporina – grad de interacțiune fiind unul moderat. Deoarece efectul usturoiului asupra ciclosporinei variază, scăzând eficiența ciclosporinei, este contraindicată administrarea simultană a celor două produse.

Anticoncepționale – gradul de interacțiune fiind tot unul moderat. Deoarece majoritatea anticoncepționalelor au în compoziția lor estrogen, care este metabilizat de către organism pentru a-l elimina, iar usturoiul grăbește acest proces, eficiența medicamentului scade.

Pe lângă efectul contraceptiv, anticoncepționalele au rolul de regla menstrele, durata acestora, scad durerile menstuale, este tratament pentru sindromul ovarelor polichistice, reduce riscul apariției cancerului ovarian, endometrial, de colon, rectal, antiacneic, tratament în hiperpilozitate, a bolilor inflamatorii pelvine și anemia feriptivă, reglează nivelul hormonal.

În lista anticoncepționalelor contraindicate a se administra simultan cu usturoiul se numără și cele care conțin etinilestradiol și levonorgestrel, etinilestradiol și noretindron.

loading...
- Advertisement -

Advertoriale promovate

Alte articole pe aceiași temă