Val de aer polar pentru întregul continent. Ce ne așteaptă de sărbători

Un val de aer polar va pune stăpânire pe întreaga Europa în zilele care urmează. Anunțul vine după ce în weekend s-au anunțat chiar și temperaturi de 15 grade în România, din cauza unui val de aer tropical care își face apariția în mod neașteptat.

Vremea o ia razna în perioada care urmează

Frigul va pune stăpânire pe foarte multe zone și se vor instala temperaturile negative. De săptămâna viitoare încep să fie afectate țările din centrul și vestul continentului.

Noaptea vor fi înregistrate temperaturi chiar și de minus 10 grade, cerul va avea înnorãri, iar local şi temporar se vor semnala precipitaţii sub formã de ninsoare la munte şi mixte în celelalte regiuni.

Vântul va avea intensificãri în jumãtatea de sud a teritoriului, precum şi în zonele montane şi pe arii mai restrânse în rest. Temperaturile maxime se vor încadra între -1 şi 10 grade, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între -6 şi 1 grad.

Deocamdată în România vremea se anunță mai caldă decât în mod obișnuit. În weekend sunt așteptate chiar și temperaturi de 15 grade în regiunea de sud a țării.

Întrebată dacă vom avea zăpadă de sărbători, Elena Mateescu a răspuns: „Este greu să estimăm prognoza precipitațiilor pentru că estimarea unui interval de o lună nu suprinde fenomene extreme care pot fi anticipate cu puțin timp înainte. În intervalul 5 decembrie – 2 ianuarie, estimarea cuprinde și sărbătoarea Crăciunului, se menține semnalul cu temperaturi peste ce ar fi normal în această perioadă”.

În ultimii ani, temperaturile rar au mai scăzut sub 0 grade. În 2020, în luna decembrie a fost cu 3,8 grade celsius mai caldă decât media ultimilor 60 de ani în țară. A fost astfel stabilit un record pentru ultima lună din an.