Vești bune pentru români! Se schimbă vârsta obținerii permisului de conducere

Noul an vine cu o serie de schimbări pe toate planurile, așa cum am avut parte si în 2022. Aflăm acum că șoferii sunt vizați de vești bune în noul an, după ce pedepsele au devenit mai aspre si legile s-au schimbat: scade vârsta de obținere a permisului! Vezi care sunt noile reguli și când intră în vigoare.

Scade vârsta pentru obținerea permiselor de profesionist

Se schimbă vârsta de obținere a carnetului de șoferi în România. În ultimii 30 de ani nu au fost făcute modificări în acest sens, dar autoritățile au decis acum să vină cu ceva schimbări. Aflăm că vârsta de obținere a anumitor categorii se reduce, spre bucuria tuturor românilor.

Vești bune pentru toți șoferii din România și pentru cei care vor să devină profesioniști! Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege care prevede reducerea de la 21 la 18 ani a vârstei minime de obţinere a unui permis de conducere pentru categoria C, CE şi de la 24 la 21 ani pentru categoriile D, DE, cu condiţia obţinerii unui certificat de competenţă profesională.

Proiectul vine ca o soluție la actuala lipsă de pe piaţa de muncă a şoferilor profesionişti, fiind și o cerință a Uniunii Europene. Având în vedere că vârsta era prea înaintată, mulți renunțau la ideea de a deveni șoferi. Nu mai puțin de 17 ţări din Europa au introdus deja astfel de modificări privind vârsta minimă pentru categoriile C, CE, respectiv D, DE.

În cadrul aceluiași proiect se mai arată și că titularul permisului de conducere are dreptul să obţină istoricul sancţiunilor la regimul circulaţiei pe drumurile publice în una din următoarele modalităţi: de pe site-ul Inspectoratului General al Poliţiei Române; de la orice structură de Poliţie rutieră.

Cât despre principala categorie, vârsta rămâne tot 18 ani. Amintim că există și mașini ce pot fi conduse încă de la 16 ani, tot în urma susținerii unor examene speciale.