Vesti excelente pentru acesti romani! Statul va da banii pe taxa auto inapoi soferilor! Care este termenul

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici face promisiuni mari pentru soferi si spune ca cei care au platit taxa auto vor primi in curand inapoi banii. In urma amenintarilor venite de la Comisia Europeana, Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat ca banii incasati vor fi rambursati 'cat se poate de repede'. Termenul limita precizat de Teodorovici este de iunie 2019.

Termenul initial pentru restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, a taxei de poluare, a taxei pentru emisiile poluante si a timbrului de mediu, era luna decembrie a anului trecut.

Guvernul a decis insa, extinderea termenului limita cu sase luni. Potrivit Ordonantei de Guvern nr. 114/2018, noul termen este 30 iunie 2019, desi Comisia Europeana a trimis un aviz prin care soma statul roman sa actioneze rapid.

“Taxa auto este o obligatie pe care statul roman trebuie sa si-o onoreze, s-au luat banii oamenilor, de-a lungul timpului, nejustificat, si sumele trebuie sa fie rambursate. Am pus in legea bugetului unu termen mai larg, final de iunie 2019, dar o sa fie mai devreme”, promite Teodorovici. “Cum va fi bugetul, intr-o saptamana sau doua, imediat se fac deschiderile si oamenii vor primi banii intr-un timp cat mai scurt”, a explicat ministrul.

1,3 miliarde de lei au ajuns inapoi in conturile proprietarilor de vehicule care platisera cele patru taxe. 6,5 miliarde este suma restanta, pe care Guvernul trebuie sa o restituie. In total, aproximativ 7 milioane de romani au primit sau au de primit banii inapoi.

Comisia Europeana a solicitat rambursarea taxelor de inmatriculare a autoturismelor in urmatoarele doua luni, considerand aceasta taxa un abuz.

Mai mult, si Curtea de Justitie a Uniunii Europene a catalogat aceasta taxa drept una care incalca normele UE, referindu-se la articolul 110 din Tratatul de Functionare al UE: “Normale romanesti privind restituirea taxelor nu respecta nici principiile cooperarii loiale, echivalentei si efectivitatii. Daca Romania nu va lua masuri in urmatoarele doua luni, Comisia Europeana poate decide trimitea cazului in fata Curtii de Justitie a UE”, se arata in comicatului autoritatii europene.

Va reamintim ca Romania a fost somata de Comisia Europeana sa finalizeze procesul prin care va fi returnata taxa auto cetatenilor si firmelor care au facut cerere in acest sens. Pentru a putea fi returnata taxa auto, romanii trebuie sa astepte finalizarea bugetului pe 2019. Abia apoi va putea fi returnata taxa auto incasata nejustificat de-a lungul anilor.

Comisia Europeana a solicitat o solutie din partea Romaniei in aceasta problema in urmatoarele doua luni. Potrivit Profit.ro, Guvernul mai are de restituit 6,5 miliarde de lei. In caz contrar, Romania risca aplicarea procedurii de infringement din partea Comisiei Europene. Pana acum, restituirea taxei auto a cumulat plati de 1,3 miliarde de lei. Toate acestea au venit de la bugetul de stat.

In lipsa taxei auto, finantarea pentru Programul Rabla si alte bonificatii similare va trebui sa vina tot de la buget, de unde si aparitia unei noi probleme pentru guvernanti.

 » Sursa: culinar.bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !