Vesti pentru romanii care lucreaza in strainatate. Cresc salariile cu 11%

O tara din Europa, foarte aproape de Romania majoreaza salariul minim pentru prima data in ultimul deceniu. Premierul tarii a anuntat planuri de majorare a salariului minim lunar cu aproximativ 11%. Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a anuntat luni planuri de majorare a salariului minim lunar cu aproximativ 11%, prima astfel de crestere in aproape un deceniu, transmite Reuters. „Va cer, dupa un deceniu de reduceri salariale, sa faceti inca un pas istoric”, a afirmat Tsipras, solicitand Guvernului de la Atena sa aprobe propunerea ministrului Muncii de majorare a salariului minim lunar la 650 de euro, de la 586 euro in prezent.

De asemenea, premierul Greciei a propus ca salariul minim lunar pentru tinerii sub 25 de ani sa fie desfiintat. Planul trebuie aprobat de Parlament si ar putea intra in vigoare luna viitoare, asa cum spera Guvernul de la Atena. Majorarea vine in urma consultarilor intre reprezentantii Executivului, ai sindicatelor si ai angajatorilor din Grecia.

In 2012, cand Grecia a intrat in recesiune, autoritatile de la Atena au redus salariul minim lunar cu 22%, la 586 de euro. Anul acesta, Grecia ar urma sa inregistreze un avans al economiei de 2,5%, iar rata somajului ar urma sa scada la 18,2%, de la 19,6% in 2018.

In noiembrie, Comisia Europeana a aprobat primul buget al Greciei dupa incheierea programului de asistenta financiara si a cerut autoritatilor de la Atena sa accelereze reformele si sa ramana vigilente. Executivul comunitar a precizat ca a adoptat primul raport privind Grecia in contextul dispozitivului de supraveghere consolidata care a fost instituit dupa incheierea programului de sprijin pentru stabilitate, din cadrul Mecanismului European de Stabilitate, la 20 august 2018.

Raportul concluzioneaza ca proiectul de plan bugetar pentru 2019 prezentat de Grecia asigura conformitatea cu angajamentul sau de a atinge un excedent primar de 3,5% din PIB. „Progresele inregistrate in ceea ce priveste reformele din alte domenii sunt considerate a fi inegale, iar autoritatile vor trebui sa accelereze punerea lor in aplicare pentru a-si atinge obiectivele. Activarea masurilor de politica contingenta privind datoria, convenite ca parte a pachetului semnificativ de masuri privind datoria, aprobat in cadrul reuniunii Eurogrupului din 22 iunie 2018, va fi conditionata de o evaluare pozitiva in al doilea raport efectuat in cadrul dispozitivului de supraveghere consolidata.

 » Sursa: culinar.bzi.ro