24 C
București
sâmbătă, 12 iunie 2021

„Ne-am jucat cu viaţa noastră“- spun doi români care au mers în Siberia cu o Dacie Duster la -50 de grade Celcius – vezi VIDEO

Kinga şi Attila Bertici formează un cuplu curajos. Pe 12 decembrie 2019, cei doi soți s-au aventurat într-o expediție pe cat de tentantă, pe atat de periculoasă: 11.400 de kilometri între Satu Mare şi localitatea Oymaykon din Rusia, considerată polul mondial al frigului, la bordul unei Dacii Duster. Clipul a devenit viral, aceștia bucurandu-se acum de toată admirația utilizatorilor din mediul online.

În nord-estul extrem al Siberiei, unde se află Oymaykon, s-au înregistrat temperaturi extreme. În ianuarie 1924, temperatura era de -71,2 grade Celsius, insă cea care i-a întampinat pe ei a fost de -47 de grade Celsius, pe data de 9 ianuarie 2020, cand au ajuns la destinație. S-au odihnit cateva ore, apoi au plecat înapoi spre casă, descriind experiența ca fiind una grozavă, chiar dacă au avut parte de anumite incidente.

„Pentru a rezista la temperaturilor incredibil de scăzute, maşina va fi echipată în oraşul Novosibirsk cu un sistem de încălzire auxiliară, care costă 2.500 de euro şi care va încălzi rezervorul maşinii, filtrul de motorină, combustibilul şi echipamentele de alimentare ale maşinii. De asemenea, autovehiculul va fi izolat termic cu un material special care se produce numai în Rusia. În ceea ce priveşte combustibilul, nu sunt probleme: motorina este de calitate în Rusia – un litru costă în Siberia echivalentul a 2,7 lei, pregătită să suporte condiţiile de acolo. Există un tip care rezistă chiar şi până la -80 de grade Celsius” – spunea Attila Bertici despre Dacia Duster.

Referitor la incidente, trebuie să menționăm că Dusterul echipat pentru a rezista la temperaturi de -50 de grade Celsius a dat rateuri, imediat după ce au pornit pe drumul de întoarcere: „Maşina a făcut ca elicopterul, noi eram în pustietate la 150 de kilometri de la prima localitate – TomTor, fără semnal GSM şi ne-a prins şi seara pe drum. Ne-am gândit serios să ne întoarcem când pur şi simplu frica a pus stăpânire pe noi. Sincer, recunoaştem ca ne-a fost frică, dar cum am mai zis, nu este o ruşine să recunoaştem. Frica te salvează!”, potrivit postării acestora de pe pagina lor de Facebook.

Peisajul era unul de poveste, dar problemele întampinate le-au dat serioase emoții…
„Auzim zgomote de la motor pe care nu le-am mai auzit. Imediat se întunecă. Mai sunt 3 ore până la destnaţie, ne supunem unui risc enorm. Trecem peste poduri de lemn. Avem emoţii, se aude şi pe vocea noastră. Total s-a modificat comportm maşinii la minus 45 de. Avem aşa emoţii, de abia vorbim. Avem probleme, motorul nu mai merge aşa cum trebuie, se aud zgomote ca şi de la un avion şi vin nişte mirosuri…”, spune Attila.

A oprit maşina pentru a verifica motorul și a văzut cum ies aburii din motor după ce a deschis capota.

„Sper să nu fie fum”, spune Kinga. Maşina a pornit iar, dar problemele persistau, sistemul de încălzire era depășit de situație: „S-a oprit încălzirea în scaune şi încălzirea”.

„Nu ştiu de unde vin aceste zgomote. Sunt -47, -48 de grade Celsius. Motorina nu a îngheţat, dar se aud zgomote ciudate, de la fulie nu mai ştiu, telecopul mai rezistă. Numai Dumnezeu ne poate ajuta să nu rămânem pe drum. Nu doresc la nimeni prin ce am trecut. Sunt nişte zgomote zici că pică ceva mecanic la motor.Parcă vrea să-şi ia zboarul maşina”, spune Attila. Cei doi sunt îngroziţi la ideea că pot rămâne blocaţi în pustietate. „Am văzut o singură maşină de 45 de minute. În rest, e pustiu şi e seară”, spune el.

„Cred că ne-am jucat cu viaţa noastră”, a considerat Kinga.

„Doar Dumnezeu ne-a salvat”, a spus Attila după ce s-au cazat la o familie din Tomtor. A contactat un inginer de la Dacia care i-a explicat ce s-a întâmplat şi ce anume trebuie să facă:

„Calculatorul de bord, cum nu e învăţat la minus 50 de grade Celsius, n-a ştiut ce se întâmplă, astfel că a încercat să regleze injecţia. De aceea s-a auzit acel zgomot infernal. Mi-a zis şi rezolvarea. Sper că maine să fac modificările şi să funcţioneze. N-avem altă soluţie pentru că drumul spre casă este tot pe aici”.

Stiri recente

Articole platite

Articole recomandate