Viktor Orban: Pe masa NATO se află propuneri periculoase cu privire la războiul din Ucraina

Viktor Orban a declarat, marți, că „pe masa NATO se află propuneri periculoase în ce priveşte răspunsul la războiul din Ucraina”.

Afimația prim-ministrului maghiar a fost făcută după o discuție pe care a avut-o cu preşedintele Consiliului Uniunii Europene, Charles Michel, menţionând că anumite state membre au vehiculat din nou ideea impunerii unei zone de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei.

„Pe masa NATO se află propuneri periculoase. Săptămâna trecută nu a fost deloc uşoară, dar săptămâna aceasta va fi şi mai dificilă”, a spus Orban, referindu-se la summiturile NATO şi UE.

„NATO este o alianţă de apărare. Suntem capabili să ne protejăm reciproc – de fapt, este datoria noastră să o facem – , dar nu este misiunea NATO să se implice într-o operaţiune militară în afara teritoriului său”, a subliniat Orban.

„Poziţia Ungariei este clară: nu vrem să trimitem soldaţi sau arme dincolo de teritoriul NATO”, a adăugat prim-ministrul maghiar.

Referitor la livrările energetice din Rusia, Orban a afirmat că problema „a fost rezolvată acum zece zile, când Ungaria a spus clar că nu doreşte ca sancţiunile împotriva Rusiei să fie extinse la importurile de petrol şi gaze întrucât aceasta ar însemna „o povară disproporţionată şi aproape insuportabilă asupra Ungariei şi a altor ţări din UE”.

„Ne-ar afecta pe noi mai mult decât ar afecta Rusia, ţinta sancţiunilor”, a explicat Viktor Orban, precizând că Ungaria se va alătura cu siguranţă altor state în a se opune sancţiunilor împotriva importurilor energetice din Rusia.