Viktor Orban reafirmă că Ungaria nu trebuie să aibă de-a face cu războiul din Ucraina

Premierul Ungariei, Viktor Orban, nu vrea să aibă nimic de-a face cu războiul din Ucraina, transmite dpa.

“Trebuie să stăm departe de acest război.Războaiele nu sunt purtate pentru noi şi nici nu sunt în interesul nostru”, le-a spus marţi, la Budapesta, premierul Orban zecilor de mii de susţinători ai partidului său naţionalist de dreapta Fidesz.

Ungaria, consideră premierul Orban, este doar o piesă pe tabla de şah a marilor puteri: “Uneori vor vrea să ne împingă în faţă unii, alteori ceilalţi. Când obiectivele lor o cer, ne sacrifică”.

Viktor Orban, aflat la putere din 2010, a menţinut însă până de curând o relaţie de prietenie cu preşedintele rus Vladimir Putin.

A condamnat doar cu jumătate de gură invazia rusă în Ucraina, dar a susţinut sancţiunile UE pentru a nu fi complet izolat. În acelaşi timp, a exclus livrările de arme ungare şi, de asemenea, a interzis NATO să livreze arme direct în Ucraina folosind teritoriul său.

Pe 3 aprilie, în Ungaria sunt programate alegeri parlamentare.Viktor Orban se vede contestat pentru prima dată de o opoziţie unită ce include partide de stânga, verzi, liberali şi de dreapta. Sondajele de opinie indică că cele două tabere sunt aproape la egalitate.

Cel mai important candidat al opoziţiei, conservatorul independent Peter Marki-Zay, a declarat că ungurii vor trebui să “aleagă între Est şi Europa” în mai puţin de trei săptămâni.