Viorica Dancila, intrevedere cu delegatia FMI. Iata ce au discutat

Premierul Viorica Dancila a primit astazi delegatia de experti a FMI, condusa de Jaewoo Lee, seful misiunii Fondului pentru Romania si Bulgaria, aflata in vizita anuala de evaluare a situatiei macroeconomice, procedura de consultare periodica cu autoritatile nationale.
Seful Executivului a subliniat ca Romania a inregistrat in ultimii ani una dintre cele mai mari cresteri economice din Uniunea Europeana, tendinta care, potrivit prognozelor, va continua in urmatorii ani. Pentru 2019, avansul economic este estimat la 5,5% din PIB, in conditiile unui an agricol normal si ale redresarii sectorului serviciilor si investitiilor, iar in 2020, cresterea economica este estimata la 5,7%.

Chiar in aceasta dimineata Eurostat si Institutul National de Statistica ne-au dat din nou vesti bune legate de cresterea Produsului Intern Brut. Romania inregistreaza a doua cea mai mare crestere economica din UE pe primul trimestru al acestui an. Este un avans sustenabil, la care au contribuit aproape toate ramurile economiei. Datele oficiale privind evolutia economica valideaza masurile guvernamentale si ne confirma ca suntem pe drumul cel bun”, a afirmat prim-ministrul, potrivit unui comunicat de presa al Guvernului.
In acest context, investitiile se vor consolida pe fondul unei imbunatatiri in implementarea proiectelor finantate din fonduri UE, in conditiile in care rata absorbtiei a crescut la 29%, foarte aproape de media europeana de 31%, a cresterii veniturilor populatiei, precum si a amplificarii si diversificarii surselor bugetare nationale de finantare
, se mai arata in comunicatul citat.

Premierul Viorica Dancila va publica rapoartele privind votul din diaspora

De asemenea, masurile de stimulare fiscala acordate de Guvern sectorului constructiilor au condus la o revigorare semnificativa a acestei activitati in trimestrul I 2019, evolutie pozitiva care va contribui la cresterea economica, precum si la redinamizarea investitiilor, mai transmite Guvernul.
Totodata, prim-ministrul a aratat ca ocuparea fortei de munca are o dinamica pozitiva, concomitent cu majorarea consistenta a salariilor atat in mediul privat, cat si in sectorul public. De asemenea, Romania isi mentine nivelul de competitivitate, inregistrand o crestere robusta a exporturilor si continua sa obtina castiguri semnificative in cota de piata la export, captand o parte tot mai mare din comertul legat de lanturile de productie ale UE.

Un alt aspect subliniat de premierul Dancila a fost faptul ca Romania are una dintre cele mai mici datorii publice guvernamentale din Uniunea Europeana, fiind sub pragul de 60% stabilit prin Tratatul de la Maastricht. Datoria publica reprezinta 38,7% din PIB la finalul lunii martie 2019, potrivit legislatiei nationale, iar in conformitate cu metodologia UE, datoria administratiei publice este de 34,9% din PIB, raportata la aceeasi data.
Executivul va continua aplicarea Programului de Guvernare, in beneficiul romanilor, in conditiile asigurarii echilibrelor economice menite sa vizeze o dezvoltare sustenabila a Romaniei, prin masuri care vor duce la cresterea investitiilor si o alocare eficienta a resurselor”, a afirmat premierul Viorica Dancila.
Guvernul are

 » Sursa: bzi.ro