Virgil Popescu, despre reducerea consumului de gaze: „Nu vom avea cu porția energie. Este exclus așa…

Cu cât se apropie mai mult sezonul rece, românii sunt îngrijorați de o eventuală reducere a consumului de gaze naturale cu 15%. Cu toate acestea, ministrul Energiei, Virgil Popescu și premierul Nicolae Ciucă dau asigurări că „energia cu porția” este exclusă.

Asigurați de producția internă
„ Noi producem 9 miliarde de metri cubi de gaz și consumăm 11 miliarde și producem 50-53 terawați de energie electrică și consumam 57 de terawați. Deci avem nevoie și de importuri de energie electrică și gaze”, a spus Popescu, potrivit Digi24.

Popescu a explicat că reducerea cu 15% a consumului de gaze, decisă de Uniunea Europeană, se bazează pe o medie a consumului din ultimii 5 ani pentru perioada 1 august-31 martie.

„ România își poate asigura din producția internă toți consumatorii protejați. Lucrăm pe mai multe paliere, pe mai multe scenarii. Principalul scenariu e să avem cât mai multe gaze în depozite, să depășim pragul de 80% în septembrie.

Profilul de producție al României e diferit.

Ne-a dat Dumnezeu gaze și din producția internă ne putem umple vara și toamna depozitele ca să avem la iarnă. Acest lucru se și întâmplă, mergem spre un grad de umplere cât mai mare, să avem cel puțin 90% ”, a spus Popescu.

Ministrul a explicat că e vorba despre o reducere voluntară a consumului de energie, în caz de nevoie, și că la nivelul Uniunii nu au fost stabilite toate detaliile.

„Să stingi un bec când ieși din cameră, să nu ții apa caldă pornită tot timpul”
Chiar dacă se promite că nu vom duce lipsă de nimic, ministrul recomandă economisirea măcar acasă.

Continuarea pe stirilekanald.ro