Vom avea un nou tip de pensie in Romania! Cine poate beneficia de ea

Apare o noua categorie de plan de pensii in Romania! Totul s-a stabilit la nivel inalt. Totul a fost facut public de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Institutiile Uniunii Europene (UE) au convenit asupra unor noi norme, care le vor permite cetatenilor sa economiseasca mai usor pentru pensie, respectiv produsul paneuropean de pensii, potrivit unui comunicat trimis de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

„Reprezentantii permanenti la UE ai statelor membre au aprobat, miercuri, acordul obtinut la 13 decembrie intre presedintie si Parlamentul European referitor la propunerea privind «produsul paneuropean de pensii (PEPP)», care reprezinta o noua categorie de plan de pensii personale. Proiectul de regulament are ca scop oferirea unei game mai mari de optiuni pentru persoanele care vor sa economiseasca pentru pensie si, in acelasi timp, stimularea pietei pensiilor personale”, scrie in comunicatul de presa al MFP.

Conform aprecierilor Comisiei, numai 27% din europenii intre 25 si 59 de ani s-au inscris intr-un produs de pensii.

„Imbatranirea populatiei in Europa creeaza noi provocari. Una dintre acestea este cum putem sa ne asiguram ca cetatenii economisesc o suma suficienta pentru a putea trai decent la pensie. Produsele paneuropene de pensii vor crea o noua posibilitate pentru a economisi pe termen lung, utilizand pietele de capital si atenuand astfel presiunea asupra finantarii publice. Aceste produse vor avea si avantajul major ca vor cumula toate sumele economisite in Europa, indiferent de tara, in cadrul unui singur plan de pensii personale”, a spus Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor publice din Romania.

Conform noilor norme, PEPP ar urma sa aiba aceleasi caracteristici standard indiferent unde sunt comercializate. Ele vor fi oferite de o gama larga de furnizori, in principal societati de asigurare, banci, institutii pentru furnizarea de pensii ocupationale, firme de investitii si administratori de active.

„In Europa, piata pensiilor personale este, deocamdata, fragmentata, din cauza unei diversitati de norme ce impiedica dezvoltarea unei piete la nivelul UE. In unele state membre, piata este aproape inexistenta. Pentru produse bazate pe instrumente ale pietei de capital, optiunile sunt adesea limitate. Aceasta duce la costuri mai ridicate pentru deponenti si la un nivel insuficient de lichiditati pe piete. Noile produse paneuropene de pensii personale vor oferi cetatenilor o noua posibilitate de economisire, aplicabila la nivelul intregii UE, venind in completarea planurilor de pensii publice si ocupationale, precum si a planurilor de pensii personale de la nivel national”, mai sustin reprezentantii Finantelor.

 
PEPP ar avea urmatoarele avantaje pentru deponenti, precizeaza MFP:
1. mai multe optiuni. Deponentii ar urma sa aleaga dintr-o gama larga de furnizori de PEPP intr-un mediu mai competitiv. Ei ar avea optiunea de a alege intre o optiune de investitii implicita sigura si optiuni cu profiluri diferite de risc-randament.

2. protectia consumatorilor. Regulamentul va asigura faptul ca deponentii sunt informati cu privire la caracteristicile esentiale ale unui PEPP.

3. schimbarea furnizorilor. Deponentii ar urma sa aiba dreptul sa schimbe furnizorii, atat la nivel national, cat si dincolo de frontiere,

 » Sursa: culinar.bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !