Vouchere de vacanta 2019, anunt important pentru bugetari inainte concediilor. Schimbari legate de tichetele de vacanta

Anul trecut, peste un milion de bugetari au beneficiat de vouchere de vacanta acordate de catre Guvern, fapt ce a avut ca rezultat dezvoltarea turismului romanesc. Anul acesta, se estimeaza ca va fi mai bine, desi exista voci care sustin modificari ale programului din cauza preturilor ridicate de aceasta facilitate si a aglomeratiei din sezonul estival. Sezonul estival 2018 a fost unul dintre cele mai bune din ultimii 20 de ani pe litoral si la munte, incasarile inregistrand o crestere de 25%.

Guvernul a decis ca toti salariatii din sistemul public sa beneficieze si in urmatorii doi ani, 2019 – 2020, de vouchere de vacanta in valoare de 1.450 de lei/persoana. Hotelierii si agentiile de turism propun acordarea voucherelor de vacanta in format electronic, sub forma unui card, care ar simplifica modalitatea de plata. Reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) au declarat recent, intr-o conferinta de presa, ca sistemul voucherelor de vacanta ar trebui imbunatatit prin folosirea lor in extrasezon si in anumite regiuni ale tarii, deoarece utilizarea lor cu preponderenta in sezonul estival, lunile iulie si august, pe Litoral, conduce la scumpiri si la scaderea numarului de turisti straini.

S-a spus ca turismul pe Litoral si in Delta nu se poate dezvolta intr-un ritm sustinut decat daca sezonul va fi de noua luni pe an, urmarindu-se atragerea de turisti romani si straini si in celelalte luni ale anului. De asemenea, s-a observat ca voucherele folosite s-au concentrat pe unele regiuni, si nu pe cele pe care se dorea dezvoltarea lor conform strategiei de ecoturism. S-a propus chiar ca voucherele sa fie date cu valabilitate in extrasezon.

Acordarea in continuare a voucherelor de vacanta in sistemul bugetar a avut ca urmare pentru companiile de turism cresterea vanzarilor pentru toate destinatiile turistice romanesti. De exemplu, reprezentantii companiei de calatorii EXIMTUR au mentionat ca, pentru sezonul 2019, locurile pe litoral s-au vandut in proportie de 60% , iar estimarile sunt ca pana la jumatatea lunii iunie acestea se vor epuiza. Pe primul trimestru al anului 2019, vanzarile aferente desinatiilor de pe litoral au fost mai mari cu 87% fata de acelasi trimestru din anul 2018.

Sezonul estival a inceput si pe primul loc ca destinatie se afla statiunile de pe litoral, macar si pentru un week-end. In topul preferintelor turistilor romani se afla statiunile Mamaia si Eforie Nord. Sunt foarte cautate noile hoteluri deschise in ultimii ani in partea de nord a statiunii Mamaia datorita serviciilor moderne pe care le acorda: plaja proprie cu sezlonguri incluse, piscina, loc de joaca pentru copii etc.

In statiunea Eforie Nord, sunt deosebit de solicitate unitatile hoteliere care ofera turistilor proceduri SPA si proceduri de tratament. Si in sudul litoralului romanesc s-au facut investitii avand ca scop cresterea numarului de turisti. In statiunile Venus si Saturn, unitatile hoteliere au fost supuse unui proces amplu de renovare care a dus la cresterea numarului de hoteluri de 3 si 4 stele.

Potrivit datelor anuntate de Institutul National de Statistica,

 » Sursa: culinar.bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !