Vouchere de vacanţă şi pentru angajaţii la privat? PNL vrea tichete plătite de stat pentru toată lumea

Ministerul Muncii anunța că de la 1 ianuarie noi vouchere de vacanță, în valoare de 3.000 de lei, vor ajunge la bugetari. Noua valoare este calculată pe baza salariului de bază majorat. Conform HG, salariul minim brut va crește în decembrie la 3.000 de lei brut. Dar, partenerii de coaliție din PNL vor o modificare a legislației referitoare la angajații de la privat. Măsura ar urma să intre și ea în vigoare tot de anul viitor.

Bugetarii primesc vouchere de vacanţă mărite din 2023

Așa cum anunța ministrul Marius Budăi, salariul minim brut va crește la 3.000 de lei din decembrie a.c. Pe baza noii majorări, așa cum era de așteptat, s-a decis și majorarea valorii voucherelor de vacanță, care vor fi acodate și în 2023.

Conform HG anunțată de ministru, valoarea acestor vouchere de vacanță va crește de la 2.550 la 3.000 de lei. Începând cu 1 ianuarie 2023 vor fi acordate angajaților bugetari vouchere de vacanţă, dar impozitate. Valoarea acestor vouchere de vacanţă va fi impozitată cu 10%, conform ministerului.

Legislația în vigoare, OUG nr. 8/2009, cu modificările din acest an, se aplică în continuare și pentru angajații din mediul privat, dar pe baza bugetelor firmelor la care lucrează. De altfel măsura de acordare a acestor vouchere de vacanţă era confirmată de ministrul Turismului:

„Aceste vouchere de vacanţă pot fi acordate şi salariaţilor din privat, direct de către angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern. Mai mult, pe durata acestui an, prin comparaţie cu angajaţii din sectorul public, cei care lucrează la privat au putut beneficia de aceste vouchere de vacanţă.

Datorită impactului pozitiv de pe plan economic şi social, încurajez companiile să le ofere în continuare, iar pe viitor îmi propun să identific metode prin care să poată creşte atractivitatea acordării acestora, fără a afecta, însă, bugetul de stat”, a precizat ministrul Constantin-Daniel Cadariu.

PNL vrea vouchere de vacanță în mediul privat plătite de stat

Numai că PNL vine cu un plus la actuala legislație anunțată de Ministerele Muncii și Turismului. Conform unui proiect de amendament, PNL vrea ca aceste vouchere de vacanță acordate în mediu privat să nu mai fie susținute de bugetele companiilor.

În schimb, propune ca aceste cheltuieli pentru vouchere de vacanţă să fie susținute tot din bugetul de stat acordat acestor vouchere de vacanță. Premierul Nicolae Ciucă declară că pentru cei aproximativ 4,2 milioane de angajați care lucrează în mediul privat, aceste vouchere de vacanță sunt decontate din fondul pentru asigurări sociale.

Pe lângă asta, premierul nu s-a declarat a fi împotriva acestei propuneri, numai că impactul bugetar ar ajunge la aproximativ un miliard de euro pe anul viitor. Partea proastă la această propunere, din păcate, este deficitul bugetar excesiv al României din aceste zile al anului 2022.

Dar nu există baza calculării finale a deficitului și, implicit, a bugetului viitor. Cu alte cuvinte, propunerea liberalilor pentru vouchere de vacanţă susținute de stat în mediul privat, ar putea muri în fașă.

Motivul este lesne de înțeles, impactul bugetar ar îngreuna exercțiul financiar cu o cheltuială mult mai mare. Deși PNL este optimist, rămâne de văzut dacă propunerea va avea sau nu susținerea bugetară de a putea fi implementată.