Greșeala prin care cel mai bun lunetist din lume și-ar fi dat de gol poziția și ar fi fost ucis de ruși!

Canadianul Oliver Lavigne-Ortiz, cunoscut sub numele de ”Wali”, a venit pe frontul din Ucraina din postura de ”cel mai bun lunetist din lume”, ca mercenar într-o brigadă de străini sosiți voluntari.

El luptase pe diferite fronturi, în Afghanistan, Siria sau Kurdistan, iar apariția sa de partea Ucrainei a fost văzută ca o mare victorie pentru regimul Zelenski.

Rușii spun că l-au ucis pe luptătorul canadian în zona Mariupol, „la 20 de minute după ce a intrat pe linia frontului”.

Lunetistul de elită și-ar fi dat de gol poziția după ce și-ar fi comunicat prin radio sectorul de luptă în care se afla și ar fi dat mai multe interviuri pentru presă. Rușii i-ar fi aflat astfel locația și ar fi bombardat intensiv acel sector.

Surprinzătoare neglijența comisă de un lunetist cu experiența lui ”Wali”, una de amator, dar trebuie ținut cont că el a luptat pe fronturi în care nu existau sisteme electronice sofisticate de localizare, informează Marca.

Ucrainenii neagă că ”Wali” a fost doborât de invadatorii ruși, deși nu există vreun semn din partea soldatului de câteva zile. Mai exact, din 14 martie, când a postat ultima dată pe Facebook, unde ținea un jurnal de război actualizat destul de frecvent.

Într-un comunicat, brigada străină care luptă în Ucraina a scris: ”Wali devenise foarte liber în opțiunile sale, așa că a trebuit transferat la o altă unitate, pentru că ignora instrucțiuni clare.

Devenise un pericol pentru misiune, pentru familia sa și pentru sine însuși. Noi nu suntem în Ucraina ca să scriem vreun roman, ci ca să facem lucruri despre care să scrie alții. Îl iubim din suflet pe Wali, fiindcă ne este un prieten întâi de toate. Până nu se dovedește altfel, este viu și nevătămat”.