„Dar dacă aşa zice Waze-ul…”- o familie cu copil, rătăcită noaptea prin zăpadă, la -22 de grade, în Munții Șureanu

O familie cu copil a rămas blocată la minus 22 de grade în Munții Șureanu, după ce a fost derutată de aplicația de navigație Waze. Pentru că bărbatul a oferit informații false salvamontiștilor, familia a fost căutată două ore în zadar.

Salvamontiștii din Alba au fost chemați, vineri seară, în ajutorul jandarmilor montani de la Şureanu, la un autoturism înzăpezit în Munții Șureanu. În mașină erau trei persoane: tata, mama și copilul, iar afară erau minus 22 de grade Celsius.

”Se aflau în zonă fără semnal. Căutând să intre în raza unui releu de telefonie mobilă și ţinând telefonul afară în frig, bărbatului i se reduce mult acumulatorul terminalului.

Sună la 112 şi indică faptul că a trecut de barajul Oaşa, pe lângă mânăstirea Oaşa, vede o cabană închisă, cu două etaje și cu antenă parabolică și mai are 5 km până în Luncile Prigoanei. Că aşa i-a spus Waze-ul”, spun salvamontiștii din Alba.

Familia a fost căutată de salvamontiști, fără succes, timp de aproape două ore în zona în care spuneau să se află. Ulterior, bărbatul a sunat din nou, de pe telefonul soţiei, şi a reușit să trimită un share-location.

”Trecuse prin și de Luncile Prigoanei, prin și de Poarta Raiului și o luase pe drumul închis, înzăpezit, care coboară spre Cugir.

Asta chiar dacă observase că nu erau urme de trecere a mașinilor, drumul nu era curățat de zăpadă, totul se termina acolo. Noaptea, iarna la minus 22 de grade Celsius, prin zăpadă, dezorientat. Dar dacă aşa zice Waze-ul…

Salvamontiștii împreună cu jandarmii montani s-au deplasat cu snowmobilele și au folosit lopețile de avalanșă pentru a deszăpezi autoturismul. Au reușit să îl întoarcă, să poată urca înapoi la drumul practicabil”, adaugă Salvamont Alba.