Familia lui Marinel Ștefănescu a transmis un mesaj emoționant pe Facebook chiar în preajma Crăciunului, anunțând trecerea în neființă a artistului. Pagina de Facebook a Ambasadei României în Italia a adus, de asemenea, un omagiu legendarului dansator, dat fiind succesul remarcabil al acestuia în Italia, în special în regiunea Emilia Romagna.
Marinel Ștefănescu, o legendă a dansului, s-a distins prin dedicarea sa necondiționată pentru artă și eleganța mișcării. De la vârsta de cinci ani, Ștefănescu a fost apropiat de lumea dansului, influențat de unchiul său, Gabriel Popescu, un cunoscut prim-balerin.
Ștefănescu a absolvit cu note maxime Școala de Balet a Operei din București în 1966, ulterior perfecționându-se la instituții de renume precum Bolshoi și Kirov, sub îndrumarea maestrului Alexander Pușkin. În 1968, el a câștigat medalia de aur la concursul internațional de dans de la Varna, concurând cu dansatori de renume ca Michail Barishnikov, conform Știri Diaspora.
În 1968, Marinel Ștefănescu a devenit prim-balerin la Opera din București, marcându-și cariera cu apariții pe scenele mari ale Europei și colaborări cu dansatori faimoși precum Alicia Alonso, Natalia Makarova și Ekaterina Maximova.
Colaborarea sa cu Liliana Cosi, fostă étoile la La Scala din Milano, în anii ’70 la Madrid, a marcat începutul pasiunii sale pentru coregrafie. Ei au fondat împreună Asociația Balletto Classico din Reggio Emilia în 1977, unde Ștefănescu a activat ca coregraf și instructor.
Retragându-se de pe scenă în 1997, Ștefănescu s-a dedicat coregrafiei și picturii. A primit cetățenia italiană în 1984 și a fost decorat cu „Steaua de Aur” a României în 2002 pentru contribuțiile sale artistice.
Marinel Ștefănescu va rămâne mereu în memoria celor care l-au cunoscut și au admirat talentul său unic. Familia, prietenii și admiratorii își exprimă acum tristețea pentru pierderea unui mare maestru al dansului.