• Home
  • Breaking News
  • Accident aviatic cu 179 de morţi. ADN de raţă în ambele motoare ale aeronavei care s-a prăbuşit în Coreea de Sud

Accident aviatic cu 179 de morţi. ADN de raţă în ambele motoare ale aeronavei care s-a prăbuşit în Coreea de Sud

FB IMG 1737970174409 768x452 1

Cel mai grav accident aviatic din istoria Coreei de Sud a fost cauzat de păsări, conform investigațiilor preliminare. Autoritățile sud-coreene au transmis un raport Organizației Aviației Civile Internaționale (ICAO) și altor țări implicate, precum SUA, Franța și Thailanda, oferind detalii despre prăbușirea avionului Jeju Air pe 29 decembrie.

Detalii ale prăbușirii

Boeing-ul 737-800 Jeju Air, care zbura din Bangkok spre Muan, Coreea de Sud, s-a prăbușit la aterizare. Din cei 181 de oameni aflați la bord, 179 au murit, iar doi au supraviețuit. Raportul preliminar de șase pagini arată că ambele motoare ale aeronavei conțineau ADN de la rațe Baikal, o specie migratoare care se deplasează în Coreea de Sud pe timpul iernii.

Deși raportul a identificat coliziunea cu păsările drept un factor esențial, motivele pentru care trenul de aterizare nu a fost deschis și înregistratoarele de zbor au încetat să funcționeze în ultimele minute rămân necunoscute.

Circumstanțele impactului

Avionul a depășit pista aeroportului Muan în timpul unei aterizări de urgență și s-a lovit de un zid, provocând un incendiu și o explozie. Motoarele au fost îngropate în pământ, iar partea frontală a fuselajului s-a rupt, împrăștiindu-se pe o distanță de 30-200 de metri. Construcția din beton armat a terasamentului de pe aeroport, care susținea antenele sistemului de localizare, a contribuit probabil la numărul mare de victime, potrivit experților.

Investigarea cauzelor

Raportul detaliază pașii următori ai anchetei, care includ demontarea motoarelor, analiza componentelor și investigarea locului accidentului. Vor fi examinate și datele de zbor, controlul traficului aerian, precum și dovezile impactului cu păsările. Toate acestea urmăresc determinarea cauzei exacte a tragediei.

Deși piloții au observat un stol de păsări în apropierea pistei, momentul exact al coliziunii rămâne incert. Înregistratoarele de zbor au încetat să funcționeze la altitudinea de 152 de metri, la o viteză de 298 km/h, cu puțin timp înainte ca piloții să raporteze urgența.

Context internațional

Investigația respectă reglementările ICAO, care cer un raport preliminar în termen de 30 de zile de la accident și încurajează finalizarea raportului complet în termen de 12 luni. Concluziile inițiale au fost deja împărtășite familiilor victimelor și țărilor implicate.