Copiii care de-abia învață să meargă și să se deplaseze prin casă, pot intra ușor în necazuri din cauza curiozității. Până la vârsta de doi ani, majoritatea au deja puterea de a urca scările, iar apoi, pe măsură ce cresc, își doresc să escaladeze toate punctele înalte din jurul lor, dar și să caute prin toate sertarele și dulapurile. De aceea, odată ce își câștigă independența prin creșterea mobilității, apar și pericolele la care se pot expune, în lipsa unei supravegheri eficiente.
Această perioadă, deși dificilă pentru părinți, este deosebit de importantă pentru cei mici, deoarece în acest fel își dezvoltă abilitățile, memoria, capacitatea de învățare și se pregătesc pentru intrarea în comunitate la grădiniță și școală.
Copilașii descoperă lumea folosindu-și imaginația și jocurile, iar orice învățare necesită un anumit nivel de risc, care poate duce la accidentări. Familiile cu copii mici trebuie să elimine toate pericolele din mediul înconjurător și să îi învețe pe copii cum să exploreze și să se joace în siguranță.
Iată cum să îți faci casa un loc sigur și fără pericole pentru copilul tău:
Supraveghează-l în permanență
Copiii mici vor și au nevoie să rămână aproape de părinți, dar, în acest stadiu, își doresc și să fie independenți. De multe ori există riscul să își pună diverse lucruri în gură, așa că orice zonă pe care o folosesc trebuie să fie lipsită de obiecte mici care ar putea reprezenta pericole de sufocare. De aceea, trebuie să te asiguri că îl poți vedea pe cel mic și ajunge la el în orice moment.
Folosește dispozitive de siguranță
În primul rând, vei avea nevoie să instalezi alarme de fum și detectoare de monoxid de carbon. De asemenea, sistemele de protecție pentru copii, cum sunt cele pentru prize, colțurile mobilei, ferestre, ușile dulapurilor sunt esențiale pentru a evita incidentele periculoase. Pe lângă acestea, la Babyneeds vei găsi și porți de siguranță cu care să blochezi accesul către zone nesigure, cum ar fi scările.
Ai grijă la depozitarea substanțelor chimice
Verifică întreaga locuință pentru a identifica produsele otrăvitoare, apoi depozitează toate produsele de curățat, substanțele chimice, medicamentele și materialele toxice în dulapuri încuiate. De asemenea, unele plante pot fi nocive dacă sunt ingerate de cel mic, precum și lucruri obișnuite cum sunt pasta de dinți și dezinfectantul de mâini, acesta din urmă având efecte grave asupra copiilor dacă nu este utilizat corespunzător.
Nu lăsa la îndemână alimentele și lichidele fierbinți
Nu ține copilul în brațe când consumi alimente sau băuturi calde, când gătești pe aragaz sau când scoți mâncarea din cuptorul cu microunde. Aceste preparate trebuie puse pe o masă care nu se află la nivelul copilului, iar cablurile aparatelor care pot conține lichide fierbinți, cum ar fi o cafetieră, trebuie ascunse cât mai mult din calea celui mic, care ar putea fi tentat să tragă de ele.
Așadar, pentru a-i oferi copilului tău toată siguranța de care are nevoie, trebuie să elimini sau să ascunzi potențialele pericole care se ascund la tot pasul în orice locuință.
Sursa foto: Pexels.com