Ajută sau nu ciupercile în tratarea cancerului? Ce influenţă au asupra tumorilor?

VA Press

Ciupercile au fost folosite în mod tradițional în scopuri medicinale în multe culturi din întreaga lume și, de-a lungul timpului, s-a descoperit că acestea conțin compuși bioactivi cu proprietăți antitumorale. Astfel, ciupercile au devenit subiectul unor cercetări ample referitoare la capacitatea lor de a ajuta în tratarea cancerului.

Din punct de vedere științific, ciupercile sunt considerate a fi agenți anti-cancerigeni puternici, datorită conținutului lor ridicat de polizaharide și alte substanțe bioactive. În plus, acestea sunt bogate în nutrienți, cum ar fi vitaminele și mineralele, care ajută la întărirea sistemului imunitar și la îmbunătățirea stării generale de sănătate.

Ciupercile medicinale, cum ar fi Reishi, Shiitake, Maitake, Chaga și Cordyceps, sunt cele mai cercetate în ceea ce privește efectele lor asupra cancerului. Acestea conțin compuși puternici, cum ar fi polizaharidele, beta-glucanele, triterpenele, lentinanele, ergosterolul și alte substanțe bioactive, care au efecte antitumorale puternice.

Mai multe studii clinice și experimentale au arătat că ciupercile medicinale pot inhiba creșterea tumorilor, pot induce apoptoza (moartea celulară programată) și pot îmbunătăți răspunsul sistemului imunitar împotriva cancerului. De asemenea, s-a observat că acestea pot reduce efectele secundare ale tratamentelor convenționale, precum radioterapia și chimioterapia, prin reducerea inflamației și a stresului oxidativ.

Cu toate acestea, ciupercile nu pot fi utilizate ca unica metodă de tratament pentru cancer. Ele pot fi folosite doar ca adjuvant la tratamentele convenționale, deoarece nu există încă suficiente dovezi care să susțină utilizarea lor ca tratament principal.

De asemenea, trebuie menționat că nu toate ciupercile sunt benefice în tratarea cancerului. Unele specii de ciuperci sunt toxice și pot fi chiar cancerigene. Prin urmare, este important să se obțină ciuperci medicinale de la surse de încredere și să se discute întotdeauna cu medicul înainte de a începe orice tratament cu ciuperci.