• Home
  • Prognoza meteo
  • Alertă de inundaţii. ANM, atenţionare pentru mai multe bazine hidrografice

Alertă de inundaţii. ANM, atenţionare pentru mai multe bazine hidrografice

Alerta de inundatii

Continuând valul de ploi recent, o alertă de Cod Galben a fost emisă, indicând riscul iminent de inundaţii în mai multe judeţe din România. Precipitaţiile intensificate pot cauza viituri rapide şi creşteri semnificative ale debitelor şi nivelurilor de apă, generând un pericol major pentru comunităţile locale.

Avertizarea Cod Galben este în vigoare începând cu 01.07.2023, ora 18:00, şi până la 02.07.2023, ora 14:00, afectând bazinele hidrografice din judeţele Hunedoara, Arad, Timiş şi Caraş Severin, precum şi unele râuri din judeţele Gorj, Mehedinţi și Dolj. Râurile menţionate în alertă includ Crişul Alb, Mureş, Bega, Timiş, Pogăniş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna, Dunăre, Desnăţui și Jiu.

Avertizarea Hidrologică indică o probabilitate crescută de fenomene periculoase, cum ar fi scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie și posibilitatea de inundaţii locale. Aceste efecte se aşteaptă să fie deosebit de intense pe anumite râuri din judeţele Hunedoara, Timiş şi Caraş Severin.

Bazinele hidrografice vizate de acest cod de inundaţii includ un spectru larg de zone geografice, cu potenţialul de a afecta multe comunităţi. Se estimează scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie.

Această situaţie solicită atenţie şi vigilenţă din partea comunităţilor afectate. Autorităţile locale şi naţionale lucrează pentru a monitoriza situaţia şi a pune în aplicare măsuri de prevenţie şi gestionare a riscului de inundaţii.