Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis două avertizări de cod galben pentru fenomene meteo periculoase, valabile luni, 5 mai 2025, în intervale diferite și pentru zone distincte din țară. Totodată, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a instituit o atenționare hidrologică de cod galben, valabilă până marți dimineața, pentru mai multe râuri din vestul, nordul și estul României, pe fondul unor posibile viituri și creșteri de debite.
Cod galben de vreme severă în Caraș-Severin și Suceava
În județul Caraș-Severin, localitățile Teregova, Slatina-Timiș, Bucoșnița, Armeniș, Luncavița, Buchin, Bolvașnița și Brebu Nou vor fi afectate de un cod galben care intră în vigoare luni, 5 mai, de la ora 12:20, și este valabil până la ora 13:20. Fenomenele așteptate includ averse torențiale cu acumulări între 15 și 25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină.
În același timp, în județul Suceava, în zone precum Suceava, Fălticeni, Gura Humorului, Cajvana, Dolhasca, Liteni, Salcea, Broșteni, Dumbrăveni, Cornu Luncii, Udești, Arbore, Mălini, Șcheia, Verești, Frasin, Preutești, Bosanci, Stulpicani, Baia, Vama, Todirești, Păltinoasa, Slatina, Forăști, Fântânele, Grănicești, Râșca, Boroaia, Ipotești, Vadu Moldovei, Rădășeni, Cacica, Dolhești, Moara, Horodniceni, Ostra, Vulturești, Bogdănești, Pătrăuți, Stroiești, Mănăstirea Humorului, Valea Moldovei, Pârteștii de Jos, Drăgoiești, Crucea, Drăgușeni, Solca, Botoșana, Berchisesti, Bunești, Ilișești, Fântâna Mare, Panaci, Comănești, Capu Câmpului, Hârtop, Poieni-Solca, Ciprian Porumbescu și Bălăceana, codul galben este activ de la ora 12:00 până la ora 13:00. Aici, se vor semnala averse cu acumulări între 15 și 25 l/mp, intensificări ale vântului cu viteze între 50 și 65 km/h, descărcări electrice și grindină de mici dimensiuni.
Actualizările meteo în timp real pot fi consultate AICI.
INHGA: Cod galben de inundații pe mai multe râuri din țară
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o atenționare hidrologică de cod galben, valabilă în intervalul 5 mai, ora 13:00 – 6 mai, ora 09:00, pentru râuri din trei bazine hidrografice. Fenomenele prognozate includ scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide, creșteri de debite și niveluri, cu posibile depășiri ale cotelor de atenție.
Zonele vizate sunt:
- Someșul Mic – bazin superior și afluenți din bazinul mijlociu și inferior (județele Bihor și Cluj);
- Arieș – bazin superior și afluenți din bazinul mijlociu și inferior (județele Alba și Cluj);
- Bistrița – afluenții aferenți sectorului aval de Acumularea Izvoru Muntelui (județele Neamț, Harghita și Bacău);
- Trotuș – bazin superior și afluenți din bazinul mijlociu și inferior (județele Harghita, Bacău, Neamț, Covasna și Vrancea);
- Siret – afluenții mici aferenți sectorului aval S.H. Lespezi – amonte confluență cu râul Trotuș (Iași, Neamț, Bacău și Vrancea);
- Bârlad – bazin amonte S.H. Negrești și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Negrești – amonte S.H. Bârlad (județele Neamț, Iași și Vaslui).
Hidrologii precizează că fenomenele pot avea probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din județele Cluj, Bacău și Vaslui.
Instabilitate atmosferică accentuată în următoarele zile
Meteorologii avertizează că, începând de luni după-amiază și până joi, ora 23:00, instabilitatea atmosferică va afecta toate regiunile țării. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului, cu rafale de 40–50 km/h, iar în intervale scurte sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20–40 l/mp. De asemenea, vor fi vijelii și grindină.
La nivel național, ANM a emis pentru ziua de luni un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabil până la ora 23:00. În acest interval, vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, cu rafale între 50 și 70 km/h la munte, în cea mai mare parte a Moldovei și Transilvaniei, precum și în nordul și estul Munteniei.
În intervale scurte sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 15–25 l/mp, iar pe arii restrânse se pot înregistra valori între 30 și 50 l/mp. Local vor apărea vijelii și grindină.
Vremea în București în următoarele zile
La București, luni de la prânz până marți dimineață, vremea va fi deosebit de caldă, cu cer variabil. Spre seară și noaptea se va înregistra o creștere a probabilității pentru înnorări, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 30 de grade Celsius, iar minima între 12 și 14 grade.
Marți și noaptea de marți spre miercuri, vremea va rămâne instabilă și caldă, cu înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului. Vor exista condiții pentru vijelii și grindină. Temperatura maximă va scădea spre aproximativ 26 de grade, iar minima va fi între 12 și 14 grade.
De miercuri până joi dimineața, instabilitatea atmosferică va persista, cu intervale de înnorat, averse și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări asociate ploilor. Temperatura maximă va fi în jur de 22 de grade, iar minima între 10 și 12 grade. Joi, pe parcursul zilei și serii, cerul va avea înnorări temporare și, cu o probabilitate mai mare seara, vor apărea averse însoțite de descărcări electrice. Vântul va fi slab și moderat, cu intensificări ușoare în timpul ploilor, iar temperatura maximă va fi de 20–21 de grade.