• Home
  • Prognoza meteo
  • Alertă meteorologică pentru România: Cod portocaliu și galben de vijelii, ploi torențiale și căderi de grindină

Alertă meteorologică pentru România: Cod portocaliu și galben de vijelii, ploi torențiale și căderi de grindină

Prognoza meteo 7 8 iulie 2023

România se pregătește pentru o furtună de proporții în timpul weekend-ului, cu meteorologi care au emis vineri două avertizări cod portocaliu și cod galben de fenomene extreme. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), sunt așteptate vijelii periculoase, căderi de grindină și ploi torențiale.

Codul portocaliu pentru instabilitate atmosferică severă este în vigoare de vineri, 7 iulie, ora 14:00, până sâmbătă, 8 iulie, ora 06:00. Se așteaptă ploi torențiale și vijelii în sudul și sud-estul Transilvaniei și local în Muntenia, până sâmbătă dimineața.

„În sudul și sud-estul Transilvaniei și local în Muntenia vor fi averse torențiale, descărcări electrice și vijelii, iar în intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 30-40 l/mp și izolat peste 50-60 l/mp”, potrivit ANM.

În paralel, un cod galben pentru instabilitate atmosferică va fi în vigoare între 7 iulie, ora 12:00 și 8 iulie, ora 10:00. Regiunile afectate vor fi Transilvania, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei și a zonei montane, unde se așteaptă averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină.

În plus, în Muntenia și Oltenia se va menține un disconfort termic ridicat, unde indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.

De asemenea, meteorologii avertizează că după acest val de vreme instabilă, o nouă perioadă de caniculă este așteptată să lovească România săptămâna viitoare. Deși temperaturile vor scădea cu până la 17 grade în decurs de 1-2 zile, acestea vor crește din nou, atingând valuri de căldură intense.