• Home
  • Sănătate
  • Aloe vera – de ce este considerată planta ideală de apartament?

Aloe vera – de ce este considerată planta ideală de apartament?

364654840 678129871023306 8373825928533922731 n

Aloe vera este una dintre cele mai populare și mai apreciate plante din întreaga lume. Ea este prezentă în viața oamenilor sub diverse forme, de la mâncare și medicamente până la produse cosmetice și igienico-sanitare. În plus, este folosită și în scop decorativ, având un aer exotic și special.

Din acest articol vei afla tot ce trebuie să știi despre planta de aloe vera – de la îngrijire și înmulțire, până la beneficii și moduri de folosire.

1. Planta de aloe vera – tipuri și specii

Aloe Vera face parte din familia Aloaceae, care include aproximativ 300 de specii și multe soiuri de plante suculente. Arbustul are frunze alungite și suculente, cu o paletă coloristică variată, de la verde profund la gri albăstrui, în funcție de cultură.
Iată care sunt câteva dintre cele mai populare specii de aloe:

  • Aloe arborescensfamilie de aloe vera, frunze verzi cu marginin mai deschise

    Această specie are o structură ramificată, cu mai multe rozete decorative (cu lățimi de până la 50 de cm). Frunzele sunt lungi, cărnoase, de culoare verde-albăstrui și sunt arcuite în exterior, oferind plantei forma de caracatiță. Acest soi de aloe este popular pentru ornament, dar și pentru proprietățile sale medicinale (tratează arsurile, afecțiunile pielii și accelerează vindecarea țesuturilor).

    • Aloe aculeata

    Plante de aloe vera, ghiveci din marmura, fundal deschis

    Originară din Africa de Sud, specia Aloe aculeata crește pe zonele stâncoase din pajiști și tufișuri uscate. Frunzele plantei ating o înălțime de 30-60 cm. Florile sunt de culoare portocaliu roșiatic până la galben când sunt în mugur, deschizându-se spre portocaliu spre galben și având o lungime de 23 – 40 mm.

    • Aloe maculata sau saponaria

    Flori portocalii de plante suculente, gradina unei case, zid alb

    Această specie este originară din Africa de Sud. Are frunze mari, cărnoase, late la bază și ascuțite la vârf, cu margini țepoase și o lungime cuprinsă între 15 și 20 cm. Florile apar grupate în jurul unei tulpini înalte de 50-90 cm, au formă tubulară și o culoare roșiatică sau galben-portocalie. Semințele florilor sunt otrăvitoare.

    • Aloe aristata

    Aloe vera in detaliu, frunze de aloe vera verzi cu puf alb

    Are frunze cărnoase, iar diametrul său poate măsura 15-30 cm. I se mai spune și Aloe cu dantelă, din cauza modelului de pe frunze. Acestea sunt verde închis cu pete albe, în relief, au vârful ascuțit și sunt așezate în rozetă.

    2. Aloe vera – îngrijire și înmulțire

    Aloe vera este o plantă extrem de populară, atât pentru proprietățile sale decorative, cât și pentru cele medicinale. Îngrijirea sa nu este una dificilă, așadar, cu puțin efort te poți bucura de beneficiile sale foarte mult timp.
    Iată ce aspecte trebuie să iei în calcul dacă vrei să îngrijești o astfel de plantă:

    • Lumina și temperatura optimă

    Aloe vera este o plantă care iubește lumina, prin urmare, dacă vrei s-o menții sănătoasă și frumoasă, trebuie așezată într-un loc foarte luminos, fără curenți de aer puternici. Specialiștii recomandă să o poziționezi lângă fereastra dinspre sud sau vest, astfel încât să beneficieze de lumină pe o perioadă îndelungată a zilei și să fie strălucitoare și frumoasă.

    Nu trebuie să fie așezată în lumina directă a soarelui deoarece frunzele se pot arde, însă nici camerele întunecoase nu sunt bune, deoarece determină schimbarea frunzelor în verde-gălbui (verde-pal).

    Aloe vera nu rezistă înghețului, așadar va trebui s-o aduci iarna în casă. Temperatura optimă a plantei este cuprinsă între 16°C și 25°C, iar minimul la care rezistă este între 5°C și 8°C.

    • Udarea plantei suculente aloe vera

    Fiind originară din zonele deșertice și foarte călduroase, planta este obișnuită cu o climă secetoasă. Ea înmagazinează cantități mari de apă în frunzele sale cărnoase, acestea fiind protejate de un strat ceros care împiedică pierderea apei.

    Prin urmare, este bine să uzi aloe vera foarte puțin și doar atunci când pământul de la rădăcină este aproape uscat.

    Din aprilie și până în septembrie poți folosi un îngrășământ lichid o dată pe lună pentru a o ajuta să se dezvolte, iar toamna și iarna este important să reduci cantitatea de apă, deoarece excesul poate duce la distrugerea sa.

    • Cultivare și înmulțire

    Dacă vrei să păstrezi aloe vera în apartament, specialiștii recomandă să folosești vase de teracotă deoarece acestea sunt poroase și astfel nu rețin o umiditate excesivă. Dacă o îngrijești corespunzător, planta va crește mare și frumoasă.

    Este posibil ca ghiveciul să devină neîncăpător, iar atunci va fi nevoie s-o replantezi primăvara într-un recipient mai mare, cu un bun drenaj și cu un pământ nisipos. Pentru drenare, se poate folosi un strat subţire de rumeguş stropit cu îngrăşământ, pietricele sau coji zdrobite de nucă la baza ghiveciului.

    Înmulțirea se efectuează prin separarea puilor de planta mamă sau prin semințe. Puii apăruți pe aloe vera se taie, se lasă pe un raft curat câteva zile și apoi se plantează într-un vas mic, folosind pământ nisipos, potrivit pentru plantele suculente.

    2.1. Tips & tricks pentru îngrijirea plantei de aloe vera în apartament

    Chiar dacă întreținerea sa nu este dificilă, e bine să ții cont de câteva sfaturi dacă vrei să crești o plantă frumoasă și sănătoasă. La fel ca în cazul îngrijirii altor plante suculente, apa și lumina sunt cele mai importante pentru aloe vera. Iată câteva recomandări:

    • Rotește planta la fiecare 2-3 luni, ca să fii sigur că primește lumină uniform pe toate părțile și nu se înclină permanent spre sursa de lumină.
    • Așază aloe vera într-un vas care are găuri de scurgere, astfel încât excesul de apă să fie eliminat.
    • Nu o plasa direct la fereastră, ci lângă ea.
    • Iarna, planta intră într-o stare de inactivitate, prin urmare nu are nevoie de apă decât o dată sau de două ori pe lună.
    • Dacă nu știi când este momentul să uzi planta, poți folosi testul scobitorii. Acesta presupune să înfigi o scobitoare sau un băț în sol, la o adâncime de 4-
    • 5 cm (dacă planta este mică) și 6-7 cm (dacă planta este mare). Dacă scobitoarea este uscată, înseamnă că poți uda aloe vera.

    2.2. Boli și dăunători la aloe vera

    Principalii dăunători ai plantei de aloe vera sunt păduchii și acarienii. Dacă nu este așezată într-un spațiu bine aerisit, poate apărea și păianjenul roșu.

    În cazul în care există astfel de dăunători, se recomandă folosirea unui acaricid special pentru plante suculente. Pentru coșenilele de pe frunze, se poate utiliza o pensulă cu alcool denaturat.

    Alte probleme ce pot apărea dacă nu îngrijești corespunzător aloe vera:

    • Frunzele se înmoaie și se îngălbenesc. În acest caz, înseamnă că planta ta are un exces de apă și trebuie să încetezi s-o mai uzi atât de des. O poți muta într-un ghiveci mai mare, folosind un sol mai nisipos.
    • Frunzele sunt foarte subțiri. Acest lucru se poate întâmpla dacă planta nu are suficientă lumină.
    • Pete roșii sau maronii pe frunze. Cel mai probabil, planta a fost ținută direct în soare și a fost arsă.
    • Pete albe pe frunzele de aloe vera. Acestea cresc și, în timp, se veștejesc și cad. De obicei, vinovații sunt paraziții denumiți trips, care pot fi îndepărtați cu un acaricid.
    • Planta se usucă. Dacă planta este udată în exces, rădăcina poate putrezi complet. De asemenea, dacă solul nu este corespunzător (este pe bază de argilă), aerul nu pătrunde la rădăcini și există un exces constant de umiditate. Putregaiul uscat nu se poate trata, iar planta afectată trebuie aruncată imediat și ghiveciul dezinfectat.