Guvernul planifică noi măsuri fiscale pentru angajații din sectorul public și privat, care ar putea intra în vigoare începând cu 1 martie 2025. Una dintre propunerile discutate este unificarea contribuției la sănătate (CASS) cu impozitul pe venitul salarial, ceea ce ar putea afecta negativ salariile angajaților.
Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a confirmat că măsura face parte dintr-un set de reforme fiscale formulate cu ajutorul Băncii Mondiale, având potențialul de a reduce veniturile nete ale salariaților. În prezent, un angajat cu un salariu mediu brut de 8.825 lei primește un salariu net de 5.164 lei, datorită deducerii contribuțiilor la pensii (CAS) și sănătate (CASS) înainte de aplicarea impozitului de 10%. În cazul în care CASS și impozitul ar fi unite într-o taxă unică de 20%, salariul net ar scădea la 4.854 lei, rezultând o pierdere lunar de 310 lei.
Boloș a subliniat că această modificare ar putea genera venituri suplimentare de 27 miliarde de lei anual pentru stat, prin eliminarea deducerilor actuale. Ministerul a prezentat trei scenarii de reformă sugerate de Banca Mondială: impozitarea progresivă (respinsă de coaliția de guvernare), unificarea CASS cu impozitul pe venit și o cotă standard de TVA (de asemenea, neagreată).
Decizia finală va fi luată în funcție de impactul asupra bugetului și angajamentele asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).