Anunț ANM de ultimă oră! Cod portocaliu de caniculă și vijelii în România

VA Press

Administrația Națională de Meteorlogie (ANM) a făcut un anunț important de ultimă oră! Specialiștii au emis avertizări de caniculă și vijelii în România. Până când sunt valabile, dar și ce zone sunt afectate.

Canicula și vijeliile provoacă haos în România! Administrația Națională de Meteorologie a emis noi avertizări meteo, iar codurile portocaliu și galben de caniculă și vijelii au intrat în vigoare pentru intervalul 21 și 22 iulie.

Cod portocaliu de caniculă și vijelii

Sudul și sud-estul teritoriului sunt cele mai afectate zone, cu temperaturi maxime cuprinse între 33 și 37 de grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, ceea ce va crea un disconfort termic ridicat.Sâmbătă, în județele Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Constanța și în municipiul București, temperaturile maxime se vor situa între 38 și 39 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși, potrivit anunțului făcut de specialiști, pragul critic de 80 de unități. Aceste condiții extreme pot reprezenta un pericol pentru sănătatea populației, agravând riscul de deshidratare și insolație.

Cu atât mai mult, se vor înregistra perioade cu instabilitate atmosferică, intensificări ale vântului cu rafale de 55 până la 70 km/h, în multe zone din țară, vijelii, grindină și frecvente descărcări electrice.

Averse torențiale

Aversele torențiale pot duce la cantități mari de apă într-un timp foarte scurt, cu valori de 20 până la 25 l/mp și izolat peste 30 până la 40 l/mp. În regiunile Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și Olteniei, precum și în nord-vestul Munteniei, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, cu rafale de vânt de 70 până la 90 km/h și chiar izolat peste 100 km/h. Grindina de medii și posibil mari dimensiuni va agrava situația, adăugând riscul de pagube materiale.

Se recomandă consumul regulat de apă, evitarea expunerii prelungite la soare în timpul orelor de vârf, purtarea de îmbrăcăminte adecvată și protecție solară, precum și adăpostirea în locuri sigure în timpul fenomenelor meteo extreme. Rămâne de văzut ce vor mai anunța meteorologii în această perioadă cu privire la vreme. Canicula le dă bătăi de cap românilor în ultima vreme. Au fost emise multe avertizări în ultimele zile.