Pe piața europeană a cărnii de pui competiția este una extrem de dură, iar promisiunea câștigurilor rezultate rapid, din creșterea vânzărilor, alimentează apetitul pentru risc al unor producători. Pentru a câștiga mai mult, aceștia recurg chiar și la utilizarea ilicită a antibioticelor.
Un furnizor important de carne de pui pentru supermarketurile din Marea Britanie se aprovizionează cu păsări îndopate cu antibiotice, „nocive pentru sănătatea umană”, potrivit unei noi investigații publicate de The Guardian.
Biroul de jurnalism de investigație (BIJ) a constatat că o companie poloneză, SuperDrob, care vinde produse de carne de pasăre către Lidl, Asda și Iceland, se aprovizionează cu pui de la ferme care folosesc antibiotice fluorochinolone, clasificate ca „importante pentru sănătatea umană” de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Fluorochinolonele sunt o clasă de antibiotice cu spectru larg și pot fi utilizate pentru a trata diferite infecții bacteriene la om, inclusiv salmonella.
Fermierii care oferă aceste antibiotice animalelor contribuie la agravarea problemei
Administrarea de antibiotice animalelor a fost din ce în ce mai analizată, oamenii de știință avertizând că există riscul ca bacteriile potențial letale să dezvolte rezistență la antibiotice. Asta înseamnă că medicamentele ar putea să nu mai fie eficiente pentru a trata infecțiile umane.
Bacteriile rezistente la antibiotice, cunoscute sub numele de „superbacterii”, reprezintă o amenințare tot mai mare la adresa sănătății umane, ducând, în 2019, la aproximativ 1,2 milioane de decese la nivel global. Există îngrijorări din ce în ce mai mari că fermierii care oferă aceste antibiotice animalelor ar putea contribui la agravarea problemei.
Pentru a reduce riscul apariției focarelor, UE a înăsprit anul trecut legile privind utilizarea antibioticelor în fermele de păsări.
Cu toate acestea, se pare că utilizarea antibioticelor în fermele din Polonia, cel mai mare producător de carne de pasăre din Europa, a crescut vertiginos în ultimii ani. Vânzările de fluorochinolone au crescut cu peste 70% în țară.
Datele arată creșteri și mai mari ale vânzărilor de colistine, un medicament de ultimă generație utilizat pentru tratarea infecțiilor grave, care nu au răspuns la alte medicamente. OMS le clasifică pe ambele drept extrem de importante pentru sănătatea umană.
SuperDrob este unul dintre cei mai importanți producători de carne de pasăre din Polonia și peste 50% din veniturile sale provin din exporturi. Trei surse, inclusiv o fermă care furnizează carne de pui către SuperDrob și un veterinar care deservește fermele furnizoare, au confirmat că se folosesc antibiotice fluorochinolone, potrivit anchetei BIJ.
Ce au descoperit testele experților de la Oxford
Nu este nimic ilegal, dar testele făcute de BIJ, supravegheate de experți de la Universitatea Oxford, au descoperit bacterii rezistente la fluorochinolone în mostre de deșeuri colectate de la o serie de ferme poloneze de păsări. Tim Walsh, profesor de microbiologie la Universitatea Oxford, crede că putem vorbi de un eșec la nivelul UE de a monitoriza utilizarea antibioticelor în Polonia. Comisia Europeană susține că măsurile luate în Polonia, de la izbucnirea unui focar de salmonella în Regatul Unit, în 2020, inclusiv o biosecuritate îmbunătățită în ferme și o igienă mai bună în fabricile de carne, au dus la reducerea contaminărilor cu salmonella.
Polonezii neagă
Deși antibioticele fluorochinolone sunt legale pentru a fi utilizate în fermele de pui din Marea Britanie și UE, dar sub supraveghere veterinară, utilizarea lor este acum strict controlată de autoritățile de reglementare și nu pot fi utilizate preventiv pe animale sănătoase. SuperDrob susține că politicile sale nu permit utilizarea antibioticelor în scopuri profilactice și un astfel de comportament a fost interzis furnizorilor SuperDrob. Autoritățile santitar veterinare din Polonia afirmă că utilizarea profilactică sau preventivă a antibioticelor nu este o practică obișnuită în Polonia.