• Home
  • Breaking News
  • Avertisment din partea seismologilor! România, expusă riscului unui tsunami. Ce fenomene naturale pot declanșa dezastrul

Avertisment din partea seismologilor! România, expusă riscului unui tsunami. Ce fenomene naturale pot declanșa dezastrul

tsunami

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a emis un avertisment important cu ocazia Zilei Internaționale a Conștientizării asupra Fenomenului Tsunamiului, semnalând pericolul producerii unui astfel de fenomen în România.

Deși Asia a fost cel mai grav afectată de tsunamiuri în ultimele decenii, seismologii subliniază că Europa, inclusiv România, se află sub risc. Activitatea seismică din Marea Neagră ar putea juca un rol important în declanșarea unui astfel de fenomen în regiune.

Schimbările climatice și intensificarea fenomenelor naturale extreme fac ca riscul unui tsunami pe teritoriul României să fie tot mai îngrijorător, susțin specialiștii.

INCDFP atrage atenția asupra importanței prevenției și monitorizării tsunamiurilor, considerându-le esențiale pentru gestionarea acestui pericol. Deși România nu a experimentat recent un astfel de dezastru, activitatea seismică istorică din Marea Neagră arată o vulnerabilitate clară. Documentele istorice menționează 22 de evenimente de tsunami, generate de cutremure cu magnitudini de peste 6 grade.

Cel mai puternic tsunami înregistrat în această zonă a avut loc pe 31 martie 1901, când un cutremur de 7,2 Mw în Shabla a generat valuri de aproximativ 4 metri, care au lovit coasta de sud a Mangaliei, distrugând satele din apropiere.

Prin intermediul Observatorului Seismologic Dobrogea din Eforie, INCDFP monitorizează constant zona de coastă pentru a preveni și detecta eventualele tsunamiuri.