• Home
  • Prognoza meteo
  • Avertizare meteo ANM de ninsori și viscol! 19 județe sunt afectate de codul galben de vremea rea

Avertizare meteo ANM de ninsori și viscol! 19 județe sunt afectate de codul galben de vremea rea

Avertizare ANM ninsori

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au emis recent două avertizări de cod galben, semnalând condiții meteo severe, inclusiv viscol și ninsori, în mai multe regiuni montane ale țării. Prima avertizare, care a intrat în vigoare miercuri, la ora 10:00, va rămâne activă până vineri, la aceeași oră.

Zonele vizate de aceste avertizări includ Carpații Orientali și Occidentali, precum și partea vestică a Carpaților Meridionali. Se așteaptă intensificări ale vântului, cu viteze ce pot atinge 60-80 km/h. În plus, pe crestele montane, la altitudini de peste 1700 metri, rafalele de vânt ar putea depăși 90-100 km/h, creând condiții de viscol.

Pe lângă vântul puternic, meteorologii anticipă și ninsori viscolite, în special la altitudini mari. Acest fenomen va fi însoțit de acumulări semnificative de zăpadă, afectând în principal zonele montane.

În restul teritoriului, se vor semnala, de asemenea, intensificări ale vântului, cu viteze locale de 45-55 km/h. În intervalul 3 ianuarie, ora 10:00 – 4 ianuarie, ora 22:00, în Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și nordul Carpaților Orientali (județele Satu Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud și Mureș), se vor înregistra precipitații moderate, predominant sub formă de ploaie, iar la altitudini de peste 1700 m, sub formă de lapoviță și ninsoare. Se estimează acumulări de apă de 25-30 l/mp și, izolat, de peste 40 l/mp.