• Home
  • Externe
  • Avertizare pentru românii care călătoresc în Grecia: 42 de grade și incendii!

Avertizare pentru românii care călătoresc în Grecia: 42 de grade și incendii!

turciacanicula-temperaturi-ridicate

Grecia este în alertă după ce Serviciul local de Meteorologie (EMY) a prelungit codul roșu de caniculă pentru întregul său teritoriu, cu temperaturi care vor atinge până la 42 de grade Celsius, între 17 și 22 iulie 2023, potrivit unui avertisment al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) al României.

MAE a transmis că pericolul de incendii de vegetație este în creștere, pe fondul acestor temperaturi ridicate – cu 5-7 grade Celsius peste media anuală normală – și a gradului foarte scăzut de umiditate al combustibililor naturali precum crengi, vegetație, frunze și ace de pin uscate.

Aceste condiții favorizează producerea și propagarea rapidă a incendiilor, situație agravată și de intensificarea vitezei vântului. Pentru a preveni apariția focarelor de incendiu, autoritățile elene au interzis și sancționează drastic orice activitate în aer liber care poate produce scântei sau foc.

Cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Elenă sunt sfătuiți să solicite asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena și Consulatului General al României de la Salonic, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate.

De asemenea, există și numere de telefon de urgență la dispoziția cetățenilor români care se confruntă cu o situaţie dificilă sau cu caracter de urgenţă.