• Home
  • Sănătate
  • Bolile care pot provoca creșterea părului facial la femei. Ghidul complet pentru a înțelege și a trata problema

Bolile care pot provoca creșterea părului facial la femei. Ghidul complet pentru a înțelege și a trata problema

par facial

Pe măsură ce femeile se apropie de menopauză, părul facial devine mai pronunțat, în special pe bărbie și deasupra buzei superioare. Însă, fire de păr în barbă la femei pot fi un semn de boală. În acest articol, vom explora cauzele medicale care pot duce la apariția firelor de păr în barbă și vom oferi câteva soluții naturale pentru a combate această problemă.

Menopauza și firele de păr în barbă la femei

Cu toții avem pe corp foliculi vellus care produc păr foarte fin, cu rol în reglarea temperaturii corpului. Schimbările hormonale, cum ar fi cele din perioada pubertății și menopauzei, pot transforma părul vellus în păr terminal, a explicat medicul endocrinolog Vinni Makin pentru centrul medical academic Cleveland Clinic, din SUA. Dacă numărul firelor de păr nu se limitează la câteva și nu te afli într-o etapă a vieții caracterizată de schimbări hormonale, poate fi vorba despre una dintre următoarele situații:

Hirsutismul: creștere excesivă a părului

Hirsutismul reprezintă o creștere excesivă a părului la femeile aflate la vârsta reproductivă din cauza unui dezechilibru hormonal, în special a supraproducției de androgeni. Există și situații de hirsutism idiopatic, în care nu este prezent un dezechilibru hormonal și cauza nu poate fi identificată. Aceasta poate duce la creșterea părului pe față, inclusiv în zona bărbiei.

Hipertricoza: părul în exces cauzat de alte afecțiuni

Hipertricoza reprezintă creșterea excesivă a părului pe corp, cauzată de alte afecțiuni medicale sau de efectele secundare ale unor medicamente. Spre deosebire de hirsutism, hipertricoza nu este neapărat legată de dezechilibre hormonale și poate apărea oriunde pe corp.

Sindromul ovarelor polichistice

Această afecțiune endocrină, care afectează între 5% și 15% dintre femeile de vârstă reproductivă, este una dintre cele mai frecvente cauze ale hirsutismului. Sindromul ovarelor polichistice cauzează o producție excesivă de hormoni androgeni, ceea ce duce la creșterea părului în zonele dependente de androgeni, inclusiv bărbia. Complicațiile includ cicluri menstruale neregulate, acnee și un risc crescut de diabet de tip 2. Supraproducția de androgeni poate, de asemenea, duce la pierderea părului de pe scalp.

Diabetul și firele de păr în barbă la femei

Există o corelație între rezistența la insulină și supraproducția de androgeni (hiperandrogenism). Nivelurile ridicate de insulină pot duce la o creștere a producției de hormoni masculini, rezultând în creșterea excesivă a părului pe față.

Unele persoane diagnosticate cu diabet pot observa o creștere a părului pe buza superioară, bărbie și maxilar, în timp ce părul de pe scalp se subțiază și devine fragil. Este important de menționat că nu toate persoanele cu diabet dezvoltă hirsutism.

Remedii naturale pentru eliminarea firelor de păr din barbă și mustață

Un remediu natural eficient pentru eliminarea firelor de păr nedorite este masca cu turmeric. Ingredientul principal al acestei măști este turmericul, un condiment indian cunoscut pentru proprietățile sale benefice.

Rețeta măștii cu turmeric

Ingrediente necesare:

  • 3 linguri de lapte
  • 2 lingurițe de turmeric
  • 2 linguri de făină de orez (sau de grâu)
  • O jumătate de linguriță de sare

Mod de preparare și aplicare:

  1. Se amestecă toate ingredientele până se obține o pastă omogenă.
  2. Se aplică pe zonele cu probleme și se lasă să acționeze timp de 20 de minute, până se usucă complet.
  3. Se șterge ușor cu o cârpă umedă sau un șervețel.
  4. Pentru a preveni uscarea pielii, se aplică o cremă sau un ulei hidratant.

Dacă folosești în mod regulat masca cu turmeric, vei uita de „mustață” și de orice păr de pe față, brațe sau picioare.

Este esențial să identifici cauza apariției firelor de păr în barbă pentru a putea trata corect problema. Consultă întotdeauna un medic specialist pentru un diagnostic precis și un plan de tratament adecvat.

Te-ai confruntat vreodată cu creșterea excesivă a părului facial? Ai încercat alte remedii naturale? Împărtășește-ți experiențele în comentarii și nu uita să distribui acest articol pentru a-i ajuta și pe alții să afle mai multe despre acest subiect important.

Alte articole recomandate