„Bombardament cu grindină”: Furtunile apocaliptice îngroapă Europa sub grindină și distrugeri

VA Press

Furtuni violente au lovit în ultimele zile, în diverse locuri din Europa, din Insulele Baleare până în Germania și Cehia

Furtuni Devastatoare Afectează Zeci de Mii în Europa: Stare de Urgență în Bavaria și Panică pe Mare în Insulele Baleare

Europa a fost cuprinsă de furtuni violente în ultimele zile, provocând haos de la Insulele Baleare până în Germania și Cehia. Consecințele au fost uneori devastatoare, cu oameni răniți, proprietăți distruse și perturbări majore ale activităților cotidiene.

Bavaria în Stare de Urgență

În Germania, statul federal Bavaria a declarat stare de urgență din cauza vijeliilor. Grindina masivă a distrus zeci de case și mașini. Bucățile de gheață care au căzut din cer aveau chiar și opt centimetri în diametru. Până la 80% din casele unei localități aproape de granița cu Austria au suferit stricăciuni serioase, iar zeci de mașini au fost avariate. Douăsprezece oameni au fost răniți într-o altă localitate după ce un cort montat pentru un eveniment a fost doborât de vânt.

Furtunile năvălesc peste Insulele Baleare

În portul din Palma, un vas de croazieră cu mii de turiști la bord s-a desprins de la pontoane în timpul furtunii și a intrat în coliziune cu o navă de mărfuri. Pasagerii au descris experiența ca fiind una de groază. Din fericire, consecințele au fost limitate la răni ușoare, însă pagubele materiale sunt considerabile.

Alte Regiuni Mediteraneene Afectate

Și alte regiuni mediteranene ale Spaniei, inclusiv Catalonia și Valencia, au fost măturate de furtuni puternice. Acestea au venit după o perioadă caniculară care a produs incendii de vegetație. În nordul Spaniei, temperaturile au scăzut brusc la 17-18 grade Celsius, semnificativ sub media pentru această perioadă a anului.

Situație Alarmantă și în Cehia

Cehia nu a fost ocolită nici ea de furtuni. Ploaia torențială și rafalele de vânt de până la 90 de km/oră au afectat în special sudul Boemiei. Pompierii au primit peste 550 de apeluri pentru intervenții de urgență într-o singură noapte, iar mii de case au rămas fără curent electric.

„Am tractat două mașini și acum mă duc să o scot pe a treia. La centrul de expoziții, apa a luat vreo patru mașini și un autobuz,” a declarat Tomas Ruzicka, un pompier local.

Guvernele afectate au inițiat măsuri de urgență și cercetări pentru a evalua amploarea distrugerilor, dar pentru mulți dintre cei afectați, reluarea unei vieți normale pare încă un obiectiv îndepărtat.

În acest context dificil, autoritățile fac apel la prudență și la respectarea măsurilor de siguranță, pentru a minimiza riscurile în fața acestor dezastre naturale.