Pe 27 mai 2025, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Ioan Rusul, o figură emblematică a credinței creștine care a rămas neclintit în convingerile sale în ciuda suferințelor îndurate în timpul războiului ruso-turc. Născut în jurul anului 1690 în Mica Rusie, Sfântul Ioan Rusul este cinstit anual la această dată, fiind un exemplu de credință și rezistență spirituală în fața persecuțiilor.
Viața și martiriul Sfântului Ioan Rusul
Sfântul Ioan Rusul a crescut într-o familie profund credincioasă, fiind învățat de timpuriu tainele religiei. La maturitate, a fost înrolat în armata Țarului Petru I și a participat la războiul ruso-turc. În timpul conflictului, a fost capturat de tătari și predat comandantului cavaleriei turcești, care i-a dus pe prizonieri în Asia Mică, încercând să-i constrângă să renunțe la credința creștină și să se convertească la islam.
Deși supus amenințărilor și torturilor, Sfântul Ioan Rusul a rămas ferm în credință. El a mărturisit cu hotărâre: „Nu mă vei putea întoarce de la credința mea prin amenințări sau cu promisiuni de bunătăți și bogății. Am să mă supun ordinelor tale de bunăvoie dacă mă lași să-mi urmez liber credința. Mai degrabă îți dau capul meu decât să-mi schimb credința. M-am născut creștin și am să mor creștin.”
Dezamăgit de refuzul său, comandantul a decis să nu-l mai forțeze să renunțe la credință, însă Sfântul Ioan Rusul a fost silit să aibă grijă de grajd și animale, dormind alături de ele. În ciuda condițiilor grele, nu și-a pierdut devotamentul religios.
În ultimele zile ale vieții, când a simțit că sfârșitul se apropie, Sfântul Ioan Rusul a cerut să fie împărtășit de un preot, pe care l-a ascuns într-un măr din teama de persecuții. Potrivit sursei crestinortodox.ro, acesta a trecut la cele veșnice pe 27 mai.
Rugăciunea către Sfântul Ioan Rusul
Credincioșii îi adresează Sfântului Ioan Rusul o rugăciune prin care cer ajutor și mijlocire înaintea lui Dumnezeu. În această rugăciune, el este cinstit ca un făcător de minuni, care a dovedit o credință neclintită și a primit daruri duhovnicești de la Dumnezeu. Se aduce aminte de minunile sale, precum trimiterea prin rugăciune a unei farfurii de mâncare de la Procopie la Mecca, precum și de numeroasele vindecări și izbăviri ale bolnavilor care i-au cerut ajutorul.
Rugăciunea invocă protecția Sfântului Ioan Rusul pentru a apăra comunitățile de secetă, foamete, dezastre naturale, boli și războaie, dar și pentru a sprijini conducătorii și credincioșii să trăiască în pace, cu înțelepciune și credință. Aceasta se încheie cu o invocare către Iisus Hristos, cerând să fie ascultate rugăciunile Sfântului Ioan Rusul și binecuvântarea asupra tuturor celor care îl cinstesc.