Tocmai te-ai urcat în mașină, acum că tot e voie în timpul stării de alertă maximă ca măcar prin oraș să circuli fără vreo declarație tip. Îți pui centura regulamentar, dai să pornești mașina cu bucuria libertății de mișcare și… nimic. Nu apare niciun semn că mijlocul tău de locomoție pe patru roți ar vrea să se clintească din loc. Mai încerci o dată și brusc îți apare în minte, deși nu ești cine știe ce expert în baterii auto, că a ta a sucombat pe neașteptate. Chiar acum, în pandemie, când să te înfrupți și tu (în fine!) din rația de libertate oferită de autorități.
Orice șofer amator trebuie să știe câte ceva despre bateria mașinii lui
Poate tocmai ai zărit în acea dimineață pe net vreun articol despre momentul dat de anumite semne când trebuie schimbată bateria auto, dar tu l-ai ignorat și ai făcut scroll mai departe în căutarea vreunei informații aparent mai importante pentru omenire.
Uite că acea știre “importantă” nu îți este de mare folos acum, când ți-a murit bateria auto definitiv și irevocabil.
Mai ales dacă ești șofer doar de puțină vreme și nu ai avut de ce să îți înlocuiești măcar o dată în viață acumulatorul auto, ceea ce îți voi spune în continuare s-ar putea ca să te intereseze. Măcar pentru viitor, dacă acum nu poți să mai faci nimic cu acumulatorul defunct.
O baterie auto nu piere așa, dintr-o dată, tocmai de aceea în calitate de șofer amator ar trebui ca să îi dai atenția care merită și, mai ales, să nu ignori acele semne de oboseală apărute în timp la această componentă care dă energie mașinii tale.
Precum bănuiești, cu cât trebuie să furnizeze energie mai puțină, cu atât durează mai mult. Și invers.
Se știe că o baterie auto care alimentează doar acele elemente din fabrică are o durată de viață de circa doi trei ani, în condițiile normale de exploatare a autovehicului. Dar, cu cât apar nevoi suplimentare (aer condiționat, faruri suplimentare, alte device-uri) și viața ei este mai scurtă.
Semne importante care te avertizează că trebuie ca să schimbi acumulatorul la mașină
– mașina pornește greu, chiar dacă nu există vreo altă defecțiune vizibilă;
– sistemele electrice auto dau rateuri (lumina este prea slabă și/sau pâlpâitoare);
– mașină se încăpățânează ca să nu pornească, oricâte încurajări (sau ocări) i-ați adresa.
Dacă ești o persoană atehnică sau deși îți place să meșterești diverse lucruri nu prea ai habar cam ce trebuie să faci când îți moare bateria este musai ca să te adresezi unui service auto.
Ce-i drept, e mai dificil acum, în plină pandemie, dar până la urmă o să poți ca să găsești pe cineva în măsură ca să te ajute.
Oricum, recomandarea de care este bine ca să ții cont e aceea de a nu încerca să repari ori să înlocuiești bateria auto personal, dacă nu știi exact cum trebuie să faci asta.
Motivul este unul ușor de înțeles: profesioniștii din cadrul unui service auto au echipamente dedicate, cunoștințele teoretice și abilitățile practice pentru a face asta.
E puțin probabil ca să ai în garajul personal sau în debara un scanner auto ori un voltmetru pentru mașină. Cu aceste arme pornește la drum un specialist de la un centru de reparații auto pentru a vedea exact dacă există vreun defect la baterie sau mai degrabă la alternator.
Dacă trebuie să schimbi acumulatorul mașinii, poți apela cu încredere la Vrum Auto Au aici spre vânzare baterii auto pe baza de acid, plăci de plumb sau alcalini. Unde mai pui că dacă alegi vrumauto.ro, ai asigurat montajul, verificarea mașinii și a bateriei, precum și acordarea garanției gratuit!