• Home
  • Parteneri
  • Care dintre obiceiurile tale îți pot afecta vederea?

Care dintre obiceiurile tale îți pot afecta vederea?

eyeglasses blue

Semnele că ne îndreptăm spre probleme de vedere sunt acolo, doar că alegem să le desconsiderăm. Alegem să credem orice altceva decât că ne îndreptăm către pierderea vederii. Dacă ne dor ochii, ne gândim că se datorează unei activități îndelungate în fața calculatorului, dar că sigur va trece odată cu somnul de peste noapte. Mâncărimile ochilor ajung să fie ceva normal, nu le punem la socoteală și continuăm să ne frecăm la ochi pentru a le înlătura. Ochii roșii sunt doar o altă neplăcere cauzată de presiune atmosferică sau orice altceva putem inventa, fără să ne dăm seama că toate aceste mici neplăceri sunt calea spre o neplăcere mult mai mare, și anume aceea a problemelor de vedere.

Și sunt câteva obiceiuri pe care le avem care ne ajută să ne apropiem de această sentință. Obiceiuri pe care fiecare dintre noi le avem, toate la un loc, sau doar câteva. Sunt mici obiceiuri care ne fac umani, dar care ne afectează foarte mult la nivel ocular și care ne fac să ne pierdem, puțin câte puțin, ceva ce mai târziu vom considera un privilegiu. 

  • Purtarea incorectă a lentilelor de contact

S-a demonstrat științific faptul că majoritatea și cele mai rapide deteriorări ale vederii se întâmplă persoanelor care poartă în mod frecvent lentile de contact. Fie că sunt lentile de unică folosință, fie că sunt unele de vedere, de care persoana are nevoie, acestea sunt cele mai păcătoase atunci când vine vorba despre sănătatea ochilor. 

Pentru persoanele care nu cunosc regulile de folosire a lentilelor de contact, trebuie să specificăm că acestea nu pot fi purtate în contact cu orice sursă de apă, nici măcar la duș. Aceasta este cauza principală prin care ochiul este afectat și, în timp, duce la probleme serioase de vedere. 

Acesta este și unul din motivele pentru care varianta folosirii unor ochelari de vedere este, de cele mai multe ori, cea mai potrivită.

  • Nefolosirea ochelarilor de soare

Deși este foarte plăcut să fii încălzit de razele soarelui, acestea sunt responsabile și pentru o bună parte din stricăciunile asupra globului ocular. De aceea, folosirea ochelarilor de soare este crucială. 

Protecția ochilor față de razele solare se face doar cu ochelari de soare de calitate, care ne pot garanta protecția de care avem nevoie. 

  • Frecarea ochilor

De când eram copii, semnul că ne este somn, era frecarea ochilor. De atunci, am dezvoltat multe alte motive pentru a ne freca la ochi, însă niciodată nu ne gândim că asta ne face foarte mult rău. Simțim că e ceva natural să ne frecăm la ochi pentru a ne elibera de orice neplăcere, chiar și de elemente străine care ne jenează retina. Însă este cea mai mare greșeală pe care o putem face. Corpurile străine din ochi se curăță doar cu clipiri dese, ca lacrimile să le împingă afară. Prin frecare, tot ce facem este să le împingem și mai mult în interior și să lezăm și mai mult retina și corneea.

  • Expunerea îndelungată a ochilor

În era tehnologiei, soarele aproape că este cea mai mică problemă a ochilor. Suntem mai mult cu ochii în ecrane decât îndreptați spre cer. Iar asta nu e bine. Este o epuizare a ochilor pe care nu o putem recupera niciodată. Putem doar să ne gândim la protecție cu ajutorul ochelarilor special concepuți în acest sens.

  • Folosirea incorectă a machiajelor

Fie că este vorba despre produse de machiaj folosite incorect în jurul ochilor, fie că este vorba despre nedemachiere, sau chiar mai rău, despre produse cosmetice expirate sau de foarte proastă calitate, toate acestea sunt elemente care contribuie sistematic la degradarea ochilor și la pierderea treptată a vederii.

Atenție la ochi! Vederea este un simț foarte important, poate chiar vital pentru oameni. Aveți grijă de ea!