Ce beneficii îți aduce o tinichigerie auto

service auto eqp echipamente tinichigerie vopsitorie

Atunci când caroseria mașinii tale suferă daune și necesită reparații, cu siguranță vrei să găsești cele mai convenabile și eficiente soluții de rezolvare a problemelor. Trafic diferite te poate pune uneori în situații neplăcute. Accidentele ușoare, zgârieturile, trecerea peste gropi sau denivelări pot afecta starea mașinii. Până și vremea este un factor dăunător. Uzura automobilului poate cauza stricăciuni asupra părților metalice. Din fericire, daunele cauzate de toți acești factori pot fi reparate și ajustate cu ajutorul unui tinichigiu priceput. Serviciile de tinichigerie se ocupă de structura metalica și de rezistența a mașinii tale. Cu alte cuvinte, acest tip de servicii se referă la repararea și îndreptarea caroseriei și a șasiului mașinii tale.

În acest articol vom discuta despre ce presupun serviciile de tinichigerie, care sunt principalele scule de tinichigerie dintr-un atelier auto și care sunt avantajele pe care ți le aduce mentenanța corectă și profesională a componentei metalice a mașinii.  

Procesul de tinichigerie

Așa cum am menționat în paragrafele anterioare, procesul de tinichigerie auto presupune îndreptarea elementelor ce țin de caroserie, precum și repararea structurii metalice și de rezistență. Serviciile care pot face parte din aria tinichigeriei sunt următoarele: 

  • Îndreptarea părților și elementelor caroseriei auto;
  • Reparații asupra structurii metalice a autovehiculului;
  • Reparații asupra structurii de rezistență a autovehiculului;

Ultimele două tipuri de servicii mai pot include, după caz, și lustruire sau chituire.

Scule de tinichigerie indispensabile unui atelier auto

Cilindru hidraulic

Cilindrul hidraulic este o componenta cheie într-o instalație hidraulică. Acesta servește la transformarea energiei fluidului hidraulic în lucru mecanic util. Valoarea de intrare este fluidul hidraulic sub presiune ce acționează asupra pistonului cilindrului. Forța aceasta produce o mișcare liniară a pistonului și implicit a tijei, în interiorul țevii cilindrului, sarcina fiind în partea opusă. Astfel, energia hidraulică este transformată într-o forță controlabilă, ce acționează în linie dreaptă. 

Cilindrii hidraulici se folosesc în multe domenii, printre care agricultură, industria navală sau aeronautică. În ceea ce privește industria auto, cilindrii hidraulici nu ar trebui să lipsească din niciun atelier deoarece sunt de un real ajutor atunci când vine vorba de mutarea și susținerea greutăților foarte mari (în cazul nostru, automobilele). Acești cilindri hidraulici pot fi folosiți împreună cu pompe hidraulice speciale sau cu furtun care pot fi achiziționate separat.

Sisteme de redresare cu calibre

Dacă ne referim la modul de funcționare al echipamentelor de tinichigerie, putem spune că cele mai precise unelte și mecanisme sunt bancurile de redresat caroserii pe bază de calibre. Ele sunt cele mai sofisticate unelte de tinichigerie, dar și cele mai scumpe. Primele unelte de acest fel au fost inventate de Blackhawk, iar dezvoltarea lor a fost continuată de Celette.   

De ce sunt acestea necesare în service-ul tău? Deoarece obții mai multe puncte de susținere în zonele nedeformate ale caroseriei, iar pe măsură ce se îndreaptă zona afectată, se fixează și restul calibrelor libere. Astfel, se obține o redresare impecabilă. În plus, în cadrul acestor calibre, se mai pot fixa și elemente care se pot apoi suda pe caroserie, iar operațiile de reparație se simplifică. 

Menghină profesională

Menghina se numără printre uneltele de care ai nevoie dacă lucrezi cu lemn sau metal și are rolul de a asigura o poziție fixă și stabilă a materialului pe suprafața de lucru. Fără un astfel de accesoriu nu prea poate tăia, freza sau găuri corect și respectă dimensiuni și detalii. Structura să include o falcă fixă și una mobilă, care poate fi deplasată pentru a prinde sau elibera materialul cu care se lucrează, mișcarea elementului mobil fiind realizată de regulă manual, cu ajutorul unui șurub de strângere.

Majoritatea truselor de lucru conțin, printre altele, și o menghină profesională. În industria auto – și mai ales în tinichigerie – unde materialul de lucru principal este metalul, menghinele turnate din fontă sunt de înaltă calitate, au o utilizare optimă și de lungă durată.

Tinichigeria merge mână în mână cu vopsitoria

Dacă structura metalică a mașinii suportă intervenții de tinichigerie, este normal ca aceasta să sufere denivelări. Același lucru se întâmplă și cu stratul de la suprafața caroseriei – anume vopseaua. Din acest motiv, o sesiune de tinichigerie auto modernă vine întotdeauna și cu servicii de vopsitorie de calitate superioară. De ce? Pentru că acestea din urmă sunt extrem de importante pentru integritatea mașinii tale. 

Procesul de vopsire se efectuează cu 4 straturi de vopsea, fiecare din acestea trece prin cuptorul de coacere și apoi prin cel de uscare. Cele patru straturi sunt:

  • Catodică (protector)
  • Primer (susținere)
  • Vopsea de culoare
  • Lacul de protecție

Gestionarea unui atelier auto este o activitate care trebuie efectuată în cel mai profesional mod posibil. Dar cu instrumentele, procedurile și profesioniștii potriviți, cu siguranța managementul unui service auto se va dovedi mult mai simplu. De asemenea, pentru a te diferenția de concurență este important ca atelierul tău să fie bine dotat astfel încât să ofere servicii cât mai diverse. De exemplu, ai putea oferi și servicii de vopsitorie auto. Pentru asta este important să dispui de echipamente atelier vopsitorie adecvate.