Ce este, cine-l emite, cât costă, cât durează eliberarea lui și ce valabilitate are un certificat energetic (certificat de performanță energetică)

Certificatul energetic este un document legal, a cărei obligativitate în țara noastră pentru clădirile care se vând, închiriază, renovează major sau se construiesc (clădiri noi), precum și pentru imobilele vizitate frecvent de public a fost introdusă de la solicitarea Uniunii Europene.

Dacă doriți să aflați mai multe informații pe acestă temă (certificat energetic) vă invit să vizitați site-ul  www.certificatulmeu.ro aparținând companiei Reflex Architecture SRL București.

Cine emite certificatul energetic?

Singurii care au dreptul să emită acest document sunt auditorii energetici, specialiști cu experiență în domeniu, atestați de autoritățile românești în condițiile legii.

Aceștia pot avea două grade profesionale:

  • auditori energetici de gradul I, pot emite certificat de performanță energetică pentru toate tipurile de imobile, precum și audit energetic;
  • auditori energetici de gradul II, care nu au dreptul să emită decât certificat energetic pentru case și apartamente.

Prețuri certificat energetic

În acest domeniu funcționează piața liberă, fiecare firmă sau auditor energetic își  poate stabili liber prețul și ritmul în care lucrează.

În cazul în care optați pentru serviciile companiei de arhitectură bucureștene Reflex Architecture SRL (auditori energetici de gradul I), prețurile vor fi următoarele:

  • garsonieră: 130 lei;
  • apartament 2 camere: 150 lei;
  • apartament 3 camere: 160 lei;
  • apartament 4 camere: 170 lei;
  • apartament 5+ camere: 180 lei;
  • case: de la 2,5 lei/m2 (preț negociabil);
  • alte construcții: prețuri negociabile.

În cât timp se emite un certificat de performanță energetică?

În funcție de ritmul de lucru al fiecărui auditor energetic în parte, un astfel de document poate fi emis într-un interval de timp care variază de la câteva ore la câteva zile după ce specialistul a primit actele imobilului de care este nevoie și a făcut vizita pentru mărurători și observații la imobil.

Auditorii din cadrul Reflex Architecture SRL București emit acest document în câteva ore (maxim 24 de ore, de regulă în aceeași zi) documentul solicitat, cu condiția ca imobilul să fie situat în București sau localitățile din județul Ilfov.

Valabilitatea certificatului energetic

Din momentul emiterii sale, acesta este valabil timp de 10 ani, cu excepţia situaţiei în care, pentru clădirea sau partea de imobil la care există certificat în valabilitate, se efectuează lucrări de renovare majoră care îi modifică consumurile energetice.

Ținând cont de termenul de valabilitatea mare a certificatului energetic, ușurința obținerii, timpul scurt necesar pentru emitere, prețul mic de achiziție a lui și marile probleme pe care le poate genera lipsa acestui act (de exemplu, actul de vânzare-cumpărare poate fi anulat în instanță), credem că nu are rost ca proprietarii de imobile să încerce diverse subterfugii pentru a încerca să nu solicite acest document.