Ce este încălzirea electrică în pardoseală?

Află în articolul de azi cum funcționează aceste instalatii și descoperă dacă se potrivesc nevoilor tale, găsind răspunsuri la cele mai frecvente întrebări adresate pe această temă.

Într-un sistem electric de încălzire prin pardoseală, o serie de fire electrice sau covorașe de încălzire sunt instalate sub podeaua camerei sau locuinței tale. Iată cum funcționează și cum sunt instalate:

  1. Cum funcționează un sistem electric de încălzire prin pardoseală?

Sistemele electrice de încălzire prin pardoseală variază în ceea ce privește puterea: acest criteriu pornește de la aproximativ 100W și poate ajunge la 200W pe metru pătrat. Dar nu totul se rezumă la putere!

Sistemul și puterea pe care o alegeți vor depinde de: dimensiunea și forma camerei, de cât de bine izolate sunt camerele, de stratul de dedesubt, dar și de tipul de pardoseală pe care îl veți avea deasupra. Încălzirea electrică prin pardoseală este de obicei plasată deasupra unui strat de izolație a podelei, pentru a asigura de îndeplinirea următoarei cerințe – căldura trebuie să se deplaseze în sus, mai degrabă decât în jos. Instalația vine pusă pe un strat de șapă (din nisip și ciment) sau cherestea  pentru a se asigura că suprafața este complet dreaptă. Firele de încălzire sunt apoi conectate la rețeaua de alimentare și vor include, de asemenea, un senzor (ori mai mulți) pentru a ajuta la reglarea temperaturii. Puteți utiliza apoi un termostat pentru a controla temperatura și a programa sistemul pentru a porni sau opri.

2. La ce temperatură trebuie să fie încălzirea prin pardoseală, în cazul acestor sisteme electrice?

Sistemele electrice funcționează (în medie) la aproximativ 25-31 °C. Totuși, acest lucru va depinde, parțial, de tipul de pardoseală pe care doriți să îl aveți deasupra – cum ar fi covorul sau parchetul – dar și de podeaua de dedesubt.

3. Unde poate fi instalat?

Acest tip de sistem de încălzire poate fi montat oriunde pentru a obține o sursă de căldură. Deoarece sistemele electrice de încălzire în pardoseală pot fi mai costisitoare de utilizat și mai puțin puternice decât sistemele cu agent termic, acestea sunt în general mai potrivite pentru încăperi mai mici (precum băile), apartamente ori clădiri unde nu există racordare la gaz metan.

4. Cum instalezi un astfel de sistem de încălzire?

Chiar dacă tehnologia folosită depinde de producător și de model, există câteva principii generale care sunt de obicei respectate. O serie de fire sunt atașate la un covor  electric, la intervale regulate. Covoarele pot fi așezate pe o podea netedă și dreaptă, iar izolația poate fi așezată deasupra. Sistemele cu cabluri libere nu vin pe rolă, deci pot fi așezate oricum doriți. Acest lucru le face mult mai flexibile dacă aveți o cameră în formă asimetrică. Cu toate acestea, veți dori să vă asigurați că firele sunt distanțate uniform – altfel, căldura nu va fi distribuită uniform pe podea. Deoarece sistemele electrice sunt, în general, destul de subțiri și ușor de montat, pot fi mai simplu de instalat într-o cameră existentă decât un sistem de încălzire umed, care necesită un spațiu pentru conducte și ar putea implica ridicarea podelei.

5. Ce mai trebuie să știm?

La fel ca în cazul încălzirii prin pardoseală cu agent termic, este important ca podeaua să fie pregătită și izolată în cel mai bun mod. De asemenea, pentru o performanță termică cât mai bună, întreaga casă trebuie să fie corect izolată. Vă sfătuim să luați legătura cu un expert pentru a consulta acest lucru.

Apoi, instalatorul întocmește un plan pentru unde vor merge covorașele electrice sau firele libere.  Acestea se așează și se fixează. Un compus autonivelant (cum ar fi șapă) poate fi, de asemenea, aplicat pentru a o menține în poziție – depinde totuși de podea și pardoseala aleasă.  Un electrician calificat va trebui să conecteze sistemul la sursa de energie electrică și să adauge un termostat.

Cere acum o ofertă pentru instalații electrice de încălzire în pardoseală de la Case Călduroase, reprezentant zonal al producătorului olandez Magnum Heating!