Pentru omul modern,stresul este una din cele mai des intalnite afectiuni dar totodata si cauza unui dezechilibru al sanatatii mintale. Majoritatea psihologilor recomanda ca pentru a minimaliza efectele stresului sa ne inarmam cu optimism, sa invatam sa ne relaxam si sa nu cadem prada emotilor negative. Dar ce ne facem cand nu reusim sa facem asta? Pentru a ne imbunatatii starea de spirit avem nevoie insa si de un ajutor din exterior. Cel mai la indemana,cu efecte benefice, fara efecte secundare si fara a da dependenta este terapia cu plante.
Stresul si-a dobandit, in ultimul timp, statutul negativ de cel mai mare dusman al sanatatii omului. Lumea moderna, cu grijile, provocarile si cerintele ei, ne-a facut sa ne pierdem de noi insine, sa ne deconectam de la esenta noastra si sa ne lasam coplesiti de cea mai mica critica sau nereusita. Am devenit mai sensibili, mai vulnerabili si mai predispusi la imbolnaviri atat psihice cat si fizice din cauza stresului.
Ca definitie, nu vom gasi numai una care sa se potriveasca, deoarece notiunea este atat de vasta incat, si cei care au incercat sa il defineasca, au facut-o intr-un mod subiectiv.
Stresul a fost definit de unii specialisti ca fiind „Orice factor fizic, chimic sau emotional care iti tine in tensiune mintea ori corpul”
SIMPTOMELE STRESULUI
Nu toate persoanele reactioneaza la fel la stimulii externi provocatori de stres. Factorii stresori fiind diferiti pentru fiecare persoana in parte, putem spune ca, stresul este, in mare parte, subiectiv, avand legatura directa atat cu factorul genetic (personalitatea) cat si cu experientele de viata individuale. Ceea ce, pentru unele persoane, este relaxant, provocator sau usor, pentru altele poate fi descurajant, amenintator sau greu de realizat iar simptomatologia este foarte variata.
Stresul, in general, poate fi considerat ca fiind bun (eustres), atunci cand ajuta persoana sa faca fata provocarillor, sa evolueze, sa rezolve problemele, sa fie intr-o alerta pozitiva si optima sau, ca fiind rau (distres), atunci cand este perceput ca o supraincarcare, o situatie coplesitoare sau amenintatoare. De cele mai multe ori, oamenii nu au constienta ca au nivel de stres pe care il acumuleaza in organism decat atunci cand simptomele se agraveaza. Stresul poate afecta persoanele in feluri diferite, de cele mai multe ori in alte moduri decat ii afecteaza pe ceilalti.
Simptomele stresului le putem grupa in 4 categorii:
Emotionale precum: senzatia de copleseala, senzatia ca esti depasit de evenimente sau simti nevoia de a avea mai mult control; stari de nervozitate, iritabilitatea, furia, anxietata, agitatia, singuratatea, evitarea contactului social, depresie sau o stare generala de nefericire.
Fizice: dureri de cap sau in alte zone ale corpului, transpiratia excesiva la nivelul mainilor si picioarelor, insomnie, greata, ameteala, diaree sau constipatie, dureri in piept, batai rapide ale inimii, lipsa de energie, oboseala, raceala sau gripa permanente, diminuarea libidoului sexual, incordarea muschilor, bruxism, strangerea dintilor.
Comportamentale: mancatul excesiv sau insuficient, insomnia sau dormitul excesiv, retragerea sociala, relatiile personale conflictuale, nehotararea, agresivitatea verbala si fizica, dezinteresul, ticurile nervoase, consumul de alcool, tigari sau droguri, muscatul unghiilor sau a buzelor, batutul din picior, clipitul involuntar, scrasnitul din dinti.
Cognitive: ingrijorarea permanenta, pesimismul, gandurile anxioase, dificultati de memorare, de organizare, de a judeca eficient si de a lua decizii, scaderea puterii de concentrare.
Exista insa plante care au efect antistres si ne pot ajuta:
Rhodiola rosea
Rhodiola rosea poate calma organismul atunci când acesta răspunde la factorii de stres cu care se confruntă zilnic prin reacția „luptă sau fugi”. Acest răspuns este determinat de hormonul numit cortizol care ne menține „în priză”, pregătiți pentru a ne apăra de un potențial atac. Problema este că, atunci când nivelul acestuia se menține ridicat pentru mult timp, efectul constă în scăderea capacității de reglarea a glucozei din sânge, creșterea în greutate, dezechilibre ale funcției tiroidiene, dezechilibre hormonale, slăbirea imunității etc. Rhodiola reduce cantitatea de cortizol, inducând o stare de liniște.
Un alt beneficiu al suplimentării cu rhodiola a alimentație constă în îmbunătățirea activității cerebrale și combaterea depresiei. Rhodiola este recomandată adesea ca un adjuvant sau o alternativă la antidepresive. Acest rol al său se datorează capacității sale de stimularea a sensibilității la dopamină care contribuie la îmbunătățirea stării de spirit și contribuie la combaterea adicțiilor și a poftelor alimentare.
Sunatoarea se remarca prin o actiune extrem de puternica, fapt ce o pozitioneaza in topul plantelor antistres,pozitie data de substanta activa hipercina,care face sa creasca nivelul de serotonina,denumit si hormonul fericirii dar si cel al dopaminei si noradrenalinei,neurotrasmitatori responsabili cu buna functionare a sistemul nervos dar si inducerea unei stari de bine.Asadar o cana de infuzie de sunatoare zilnic ne ajuta sa diminuam efectele stresului cotidian si ne ofera o stare de relaxare,fiind folosita si ca un antidepresiv natural.Datorita acestor beneficii multiple sunatoarea este folosita in compozitia numeroaselor produse antistres de medicina naturista:ceaiuri,capsule si chiar unguente cu efect calmant,antiinflamator si cicatrizant.
Teiul ocupa si el un loc in topul plantelor antistres datorita efectelor sedative. Teiul este recomandat persoanelor care sufera de insomnii,starii de anxietate,nervozitate dar si de suprasolicitare intelectuala. Bogat in uleiuri eterice si mucilagii,substante ce se gasesc in florile sale,teiul pe langa efectul antistres si sedativ are si propietati expectorante, calmante si hipotensive. Ne putem bucura de propietatile teiului folosindu-l ca infuzie sau tincturi.
Valeriana este un excelent remediu impotriva tulburarilor emotionale, stresului si insomniei. Insa un alt efect benefic il are in atenuarea afectiunilor cardiace cauzate de supunerea prelungita la stres ca hipertensiune arteriala, aritmii, palpitatii si alte nevroze cardiace aparute pe fond nervos. De asemenea ajuta la eliminarea bufeurilor si a durerilor menstruale. Daca va-ti convins de sa folositi valeriana o puteti gasi sub forma de ceai,tincturi sau in compozitia unor comprimate cu efect hipotensiv sau sedativ.