Atunci cand vine vorba de alegerea gazduirii web, planurile puse la dispozitie de catre furnizori pot crea confuzie. Majoritatea persoanelor aleg un plan de shared hosting, insa aceasta categorie de servicii nu promite resurse foarte multe. Antreprenorii care isi doresc sa aiba un brand puternic pe piata pot avea mai multe beneficii cu ajutorul unui server dedicat. Iata ce presupune acesta si la ce performante sa te astepti!
Cum functioneaza hostingul dedicat?
Orice website accesibil pe internet se afla undeva pe un computer. In multe situatii, gazduirea de pe acesta este partajata, ceea ce inseamna ca exista „vecini” care impart spatiul fizic si memoria RAM. Dezavantajele sunt limitarile si faptul ca pot aparea probleme legate de securitate, dat fiind ca pot exista conturi care fac spam. Un server dedicat iti apartine in totalitate si doar tu esti responsabil de ceea ce se intampla. Datorita faptului ca inchiriezi computerul in intregime, viteza de incarcare este superioara si website-ul personal poate sustine un nivel mare de trafic.
De asemenea, gama de utilizare se extinde si poti achizitiona servicii de acest tip in alte scopuri. Spre exemplu, unele persoane aleg gazduirea dedicata pentru gaming sau pentru a stoca fisiere. In functie de obiectivul personal, se va alege tipul de stocare (SSD sau HDD) si procesorul. Costurile pot fi variate si incep de la aproximativ 50 euro/luna. Serverele de tip big data sau cele cu tehnologie GPU au insa preturile mai mari, deoarece este o gama de servicii adresata companiilor mari de pe piata.
Ce sistem de operare sa alegi?
Sistemul de operare este esential pentru configurarea unui server dedicat, acest aspect fiind legat de administrare. Cei care vor o interfata similara cu cea de pe PC, aleg adesea sa foloseasca Windows. In aceasta situatie, este necesar sa achizitionezi separat o licenta lunara. Beneficiezi de asistenta direct de la Microsoft, astfel incat erorile si bresele de securitate pot fi depasite mai usor.
Linux este un software de tip open source, versiunile sale fiind disponibile gratuit. Pe de alta parte, configurarea se poate dovedi dificila si sunt necesare o serie de cunostinte tehnice. Pentru a face lucrurile mai simple, angajeaza un programator si ocupa-te din timp de securitate. Portul SSH initial de pe un server dedicat ar fi bine sa fie schimbat, iar autentificarea sa aiba loc doar prin cheile de verificare. Pe langa asta, deschide conturi cu permisiunile reduse. In acest mod, vei preveni accesul root neautorizat si vei oferi un nivel de control limitat angajatilor.
Ai nevoie de managed hosting?
Serverele dedicate ce sunt gestionate de provider te scapa de configuratia initiala, insa nu sunt neaparat necesare. In schimb, poti oricand sa alegi o solutie unmanaged si sa te ocupi singur de partea de management. In acest mod, vei economisi bani si va exista mai multa flexibilitate. Daca vrei sa faci tot procesul mai usor, achizitioneaza separat o licenta pentru panoul de control. Ai posibilitatea de a folosi atat cPanel, cat si Plesk. In plus, Softaculous este disponibil pentru doar 3 euro/luna si iti ofera acces la peste 450 de scripturi suplimentare.
Alegerea unui server dedicat se poate dovedi o misiune dificila, insa poti contacta oricand suportul tehnic pentru a putea lua corect aceasta decizie.