Conform legislației actuale, în funcție de decizia defunctului de a-și exprima sau nu dorințele cu privire la împărțirea bunurilor după deces, moștenirea poate fi de două tipuri:
Moștenirea legală
Aceasta este cea mai frecventă formă de succesiune și se aplică în conformitate cu legea. În acest caz, dacă defunctul nu a lăsat un testament, bunurile sale vor fi transmise moștenitorilor legali, în ordinea și proporțiile stabilite de legislație, conform focuspress.ro.
Pentru a dobândi calitatea de moștenitor legal, este necesar ca persoana respectivă să îndeplinească condiția de capacitate succesorală, adică să existe la momentul deschiderii succesiunii.
Moștenirea testamentară
Această formă de succesiune permite unei persoane să își exprime, printr-un testament valabil, dorințele privind împărțirea bunurilor sale și desemnarea moștenitorilor. Astfel, testatorul poate specifica exact cine îi va moșteni bunurile și în ce condiții.
Ce se întâmplă dacă nu faci succesiunea?
Este recomandat ca succesiunea să fie demarată cât mai curând după deces. Dacă procedura succesorală are loc după mai mult de doi ani de la deces, moștenitorii vor fi obligați să plătească, pe lângă cheltuielile notariale, un impozit suplimentar de 1% din valoarea bunurilor imobile care au aparținut defunctului.
În cazul în care moștenitorii nu inițiază demersuri legale la notar sau în instanță pentru deschiderea succesiunii, aceștia nu vor dobândi drepturi de proprietate asupra bunurilor moștenite, fie că este vorba de bunuri mobile (de exemplu, un autoturism) sau imobile (terenuri, case, apartamente), potrivit legalbadger.
Importanța certificatului de moștenitor
Dreptul de proprietate al moștenitorilor asupra bunurilor moștenite se dovedește prin intermediul unui certificat de moștenitor eliberat de notarul public sau printr-o hotărâre judecătorească emisă de instanță.
În lipsa unui astfel de act, chiar dacă moștenitorii pot utiliza personal bunurile, aceștia nu vor putea încheia contracte juridice pentru respectivele bunuri, cum ar fi vânzarea sau închirierea acestora.